De eerste kostenpost waar je misschien aan denkt, is het collegegeld en het geld voor je boeken en readers. Dat zijn als je thuis woont, ook de belangrijkste kosten. Maar als je op kamers woont, heb je nog veel meer kosten waar je rekening mee moet houden. Gelukkig staan er ook (bijna) altijd inkomsten tegenover!

Op kamers? Dit kost het!
€ 366,- huur
€ 161,- boodschappen
€ 57,- studieboeken
€ 55,- vervoer (naast de studenten-OV-chipkaart)
€ 144,- ontspanning, uitgaan en sport
€ 47,- kleding en schoenen
€ 97,- zorgverzekering
€ 26,- telefoon
Bron: Nibud-Studentenonderzoek, 2015

Een uitgebreid overzicht vind je in het boekje Geldwijzer Studenten van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Het collegegeld voor het hoger onderwijs voor 2017/2018 bedraagt € 2.006,-, een bedrag van € 167,- per maand.

Uitgaven bijhouden
Heb je het idee dat je helemaal geen grip hebt op je uitgaven? Houd dan een poosje (een maand of twee), je dagelijkse uitgaven bij. Dat kan in een kasboek, van bijvoorbeeld het Nibud, maar natuurlijk ook digitaal of gewoon in een schriftje. Op die manier weet je waar je geld blijft en kun je makkelijker bijsturen als dat nodig is.

Nibud 2

Je inkomsten: wat levert het op?
Studeren kost veel geld, maar gelukkig kunnen daar ook best veel inkomsten tegenover staan! Helaas is de basisbeurs afgeschaft en krijg je niet meer ‘zomaar’ geld van DUO. Wel kun je bij DUO geld lenen. Deze optie komt als laatste aan de orde.

Bijbaantje
Een groot deel van de hbo- en wo-studenten (71%) heeft naast de studiefinanciering een bijbaantje. Ze verdienen daarmee zo’n € 332 per maand.

Belastingteruggave
Uit onderzoek blijkt dat werkende studenten ieder jaar geld mislopen omdat ze niet of verkeerd aangifte doen. Heb je een bijbaantje of een baantje gehad, dan heb je waarschijnlijk te veel belasting betaald. Vergeet niet om aangifte te doen zodat je een deel hiervan kunt terugkrijgen. Uit het Nibud Studentenonderzoek van 2015 bleek dat door de belastingaangifte te doen, studenten gemiddeld € 33 per maand terugkregen! Daarnaast kun je, onder voorwaarden, een gedeelte van je studiekosten of andere scholingsuitgaven aftrekken bij de Belastingdienst.

Zorgtoeslag en huurtoeslag
Als je 18 bent ben je verplicht zelf een zorgverzekering af te sluiten. Vergeet niet dat je dan ook zelf recht hebt op zorgtoeslag! Ook al betalen je ouders de zorgverzekering, of komen zij niet in aanmerking voor de toeslag omdat hun inkomen te hoog is, dan nog heb jij zelf recht op zorgtoeslag. Woon je zelfstandig en niet in een studentenhuis, dan kom je wellicht in aanmerking voor huurtoeslag. Kijk op toeslagen.nl waar je recht op hebt!

Ouders die bijspringen
Bijna zes op de tien studenten ontvangt een bijdrage van hun ouders, gemiddeld € 179 per maand. Of en hoe je ouders bijdragen aan je studie, moet je in onderling overleg met hen afspreken. Ook kunnen ze een bepaald bedrag aan je schenken vanwege je studie. In de Geldwijzer Studenten van het Nibud lezen ze alles over deze mogelijkheden!

Lenen bij DUO
DUO biedt je de mogelijkheid om geld te lenen voor je studie. Dat is uiteraard niet gratis: je betaalt rente vanaf het moment dat je leent en je betaalt 35 jaar om je schuld af te lossen. Na je studie moet je de lening natuurlijk ook aflossen. Kijk daarom goed of het noodzakelijk is om te lenen, of dat je het ook zonder lening kunt redden.

Nibud

Maak een financieel studieplan
Op financieelstudieplan.nl kun je heel makkelijk een overzicht maken van alles wat geld kost en wat je geld oplevert. Gedoe? Nee hoor, er staat al een lijst met mogelijke inkomsten en uitgaven die je zelf kunt personaliseren. Je kunt zelfs je eigen lijst naast die van een vergelijkbare student zetten om te zien of je hetzelfde uitgeeft als andere studenten. Ook krijg je meer informatie over bijvoorbeeld je zorgtoeslag of hoe het zit met het lenen bij DUO.

Geldwijzer Studenten
Als je gaat studeren, verandert er dus erg veel op financieel gebied. In de Geldwijzer Studenten lees je alles over studiefinanciering, lenen, bijbaantjes, belasting en op kamers gaan. Ook vind je informatie over op welke manieren je ouders je financieel kunnen ondersteunen. Bestel ‘m via nibud.nl/studenten en maak een financieel goed begin met je studie!

NIBUD

Submit a Comment