Eindelijk, je studententijd is aangebroken! Je hebt de middelbare school of een eerdere opleiding verlaten en je bent klaar voor een nieuwe uitdaging. In de eerste weken van je studie komt er een hoop op je af. Wat staat je te wachten?

Introductie
De meeste hogescholen en universiteiten organiseren een introductie voor eerstejaarsstudenten, variërend van een enkele dag tot een hele week. Hoe uitgebreid de introductie ook is, het is handig en vooral leuk om erbij te zijn. Je betaalt slechts een kleine vergoeding om het programma te kunnen volgen, waarbij maaltijden vaak inbegrepen zijn. Dit is hét moment waarop vrienden worden gemaakt en je de stad en de hogeschool of universiteit leert kennen.

Introtips

  • Heb je nog geen kamer in je studiestad? Regel op tijd een slaapplek voor de introductietijd. Zo hoef je de feestjes ’s nachts niet te missen.
  • Loop niet te hard van stapel. Verdeel je eventuele alcoholconsumptie over meerdere dagen en drink niet meteen liters bier op de eerste avond. Het is zonde om de gehele introductietijd last te hebben van een kater van je eerste feestje.
  • Studentenverenigingen azen tijdens de introductietijd op nieuwe leden. Ze schuiven maar al te graag een inschrijfformulier onder je (dronken) neus. Wacht liever tot na de introductietijd met de beslissing om je ergens bij aan te sluiten. Zo weet je zeker dat je bij de juiste vereniging terechtkomt.
Studievereniging
De meeste opleidingen en/of faculteiten hebben een eigen studievereniging. Deze organiseert vooral activiteiten gericht op de opleiding en de arbeidsmarkt, zoals bedrijfsbezoeken, lezingen en trainingen. Daarnaast kun je als lid vaak korting krijgen op je studieboeken. Erg handig dus, maar er worden ook ontspannende activiteiten georganiseerd. Is een studievereniging voor jou te serieus? Misschien past een studentenvereniging dan beter bij je. Activiteiten van zo’n vereniging zijn vooral gericht op ontspanning en er is vaak een vaste avond per week dat leden bijeenkomen.
Inschrijven

Voorzieningen
De hogeschool of universiteit biedt allerlei voorzieningen aan studenten om hun studie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Je vindt bijvoorbeeld op verschillende locaties een mediatheek met boeken en ander informatiemateriaal die je gratis kunt lenen. Hier kun je meestal ook ruimtes reserveren om in alle rust te studeren of te vergaderen. Heb je apparatuur als een camera of voicerecorder nodig? Ook daarvoor kun je terecht bij de mediatheek, eventueel tegen een kleine vergoeding. Naast een mediatheek beschikken de meeste hogescholen en universiteiten over een restaurant, studieruimtes, een ICT Helpdesk en copyshop. Mogelijk is er ook een fietsenmaker en boekhandel in de buurt. Wil je nog een vreemde taal leren naast je studie? Vaak kun je dit tegen een gunstig tarief doen bij een talencentrum dat verbonden is aan de hogeschool of universiteit. Handig als je van plan bent om voor studie, stage of werk naar het buitenland te gaan. Of gewoon om indruk te maken natuurlijk. Heb je vragen over je loopbaan, loop je vertraging op of twijfel je over studiekeuzes? Maak dan een afspraak bij de studie- of loopbaanadviseur. Loop je studievertraging op door persoonlijke omstandigheden, of heb je andere problemen van psychische aard? Er zijn speciale studentenpsychologen aan de hogeschool of universiteit verbonden waarbij je terecht kunt voor een persoonlijk gesprek.

Studieboeken
Het is wel zo handig als je voorafgaand aan de colleges de benodigde studieboeken hebt. Zo voorkom je dat je later een hoop moet bijlezen. Studieboeken zijn vaak een behoorlijke kostenpost voor een arme student, dus ga op tijd op zoek naar goede tweedehands exemplaren. Kijk op websites als www.bol.com, www.studystore.nl of www.kortingboeken.nl. Zijn je benodigde boeken hier niet te vinden? Vaak kun je studieboeken met korting via de studievereniging kopen. Zij weten ook precies welke boeken je nodig hebt, dus kun je alles in één keer aanschaffen. Soms organiseert de studievereniging een dag waarop je boeken kunt overkopen van ouderejaarsstudenten.

Reageren