De een leert het liefst met snoeiharde techno op de achtergrond, de ander raakt al afgeleid van het geringste geluid. Sommigen nemen de stof door met medestudenten, anderen hebben meer baat bij het maken van een samenvatting. Er is niet één beste manier van studeren. Het verschilt per persoon, per vak én per tentamen hoe je het beste die voldoende binnen tikt.

Verschillende toetsvormen
Voordat je in de boeken duikt is het belangrijk om na te gaan hoe het tentamen eruit zal zien. Verwachten ze bijvoorbeeld dat je de stof tot in detail begrijpt, of wordt er vooral feitenkennis getoetst? De vorm van je tentamen geeft richting aan de manier waarop je de stof bestudeert. Het is zonde om uren te zwoegen op onderlinge verbanden en achtergronden, als het tentamen uiteindelijk uit feitelijke meerkeuzevragen blijkt te bestaan.

Actief studeren
Over het algemeen geldt: hoe actiever je studeert, hoe beter je de stof onthoudt. Doe dus meer met de stof dan lezen alleen. Maak aantekeningen, vat de tekst in je eigen woorden samen of maak een mindmap waarin je een schematisch overzicht maakt van belangrijke begrippen en verbanden. Doordat je actief met de stof bezig bent, verwerk je deze beter en onthoud je alles langer.

Associaties
Een effectieve manier om informatie te onthouden is om deze te ‘verbinden’ met bestaande gegevens die al in je geest geprent zijn. Denk aan wat je makkelijk onthoudt, zoals songteksten of afbeeldingen. Gebruik dat in je studeergewoonten en maak bijvoorbeeld een nummer van een lastig te onthouden tekst. Probeer deze echter niet hardop te zingen tijdens het tentamen.

Herhaal, herhaal, herhaal
Misschien een overbodige tip, maar zonder herhaling leren we nou eenmaal niet. Spreid deze herhaling over meerdere dagen uit en blijf herhalen totdat het goed erin zit. Door de stof te blijven herhalen, wordt de opgedane kennis in je permanente geheugen opgeslagen. Het kan voor jou werken om een dag voor het tentamen te beginnen met studeren, maar vaak merk je dan ook dat je enkele dagen daarna het meeste weer bent vergeten.

In de collegebanken
Meestal hoef je niet je studieboeken van voor tot achter te kennen, maar is het belangrijk dat je de behandelde stof beheerst. Ga dus naar de colleges en zorg ervoor dat je (leesbare en begrijpelijke) aantekeningen van iemand anders krijgt als je niet aanwezig kunt zijn. Docenten melden opzettelijk de belangrijkste informatie tijdens hun colleges, zodat het noodzakelijk is om aanwezig te zijn. Vooral het laatste college voorafgaand aan het tentamen is belangrijk. Alle stof wordt daarin herhaald en de belangrijkste dingen worden nog eens benadrukt. Grote kans dat deze dingen ook terugkomen in het tentamen!

Gedeelde smart…
Soms heb je net dat ene duwtje nodig om op tijd in de bibliotheek te zitten en daar niet binnen een uur weer uit te rennen. Spreek met een studiegenoot af om samen te leren. Bijkomend voordeel is dat je uitleg kunt vragen en iemand hebt die je dwingt om pauzes te nemen. Bovendien is het een goede test om de leerstof in je eigen woorden uit te leggen aan de ander. Probeer dit echter ook bij mensen die níet bekend zijn met de stof. Als je het geleerde op een begrijpelijke manier kunt uitleggen aan je oma weet je dat het goed zit.

Neem je rust
Probeer voldoende slaap te pakken. Meer studeren en minder slapen? Dat is niet zo’n goed idee. Als je elke nacht goed slaapt zal je beter kunnen studeren. Als je toch wat slaap tekortkomt, doe dan een kort dutje (20 minuten) voordat je gaat studeren. Zorg daarnaast voor voldoende rust tussen het studeren door. Neem na een uur enkele minuten pauze waarin je andere dingen gaat doen zoals een boterham smeren of een rondje lopen. Wees wel streng voor jezelf en ga je pauze niet langer rekken. Als je van jezelf weet dat je urenlang op Facebook kunt doorbrengen, kun je deze website beter vermijden. Of beter nog: blokkeer je geliefde websites voor een bepaalde tijd met een programma als Cold Turkey (www.getcoldturkey.com). Zo móet je wel aan het werk!

Tip!
Een vreemde tip, maar het schijnt te werken: je boek links en je aantekeningen rechts neerleggen. Het linkerdeel van het brein is voor het verwerken van informatie, terwijl het rechterdeel overzicht creëert en structuur begrijpt. Ben je linkshandig? Draai ze dan om!