Amsterdam Centraal Station is een relatief klein gebied waar wordt gebouwd en dat intensief gebruikt wordt door veel verschillende gebruikers. Stallingsplekken voor de fiets zijn hier bovendien erg gewild. Daarom gelden hier bepaalde regels, zodat Amsterdam Centraal Station goed bereikbaar blijft voor iedereen.Regels

Op Amsterdam Centraal Station gelden de volgende regels voor het parkeren van je fiets:

  • Fietsen mogen alléén in een rek geplaatst worden.
  • Fietsen mogen maximaal veertien dagen aaneengesloten in een rek staan.

Begrenzing Stationseiland
De regels gelden voor het hele gebied van het Stationseiland. De grens van het Stationseiland loopt tot aan de gevel van de Prins Hendrikkade, van huisnummer 6 t/m nummer 88. En t/m de Kamperbrug en de Oostertoegang (onder het viaduct) richting het IJ. De hele IJzijde langs het station tot aan het water. En t/m de Westertoegang (onder het viaduct) richting centrumzijde tot aan het begin van de Amstel en van daar tot weer aan de gevel van de Prins Hendrikkade.

Fiets weg?
Alle fietsen die buiten een rek staan, of langer dan veertien dagen aaneengesloten in een rek staan, worden door het stadsdeel afgevoerd naar het Fietsdepot.

Waar parkeren?
Je kunt je fiets gratis stallen op de volgende plekken:

  • In de fietsflat, aan de westkant van Amsterdam Centraal, nabij het Ibis-hotel.
  • Op het fietsplatform, aan het IJ aan de westkant, naast de GVB-ponten.
  • Op de fietspont, aan het IJ aan de westkant, naast de GVB-ponten.
  • Onder het spoor, aan de westkant van Amsterdam Centraal (in de rekken).
  • In de diverse fietsenrekken aan de oostkant van Amsterdam Centraal.

Amsterdam Centraal Station telt in totaal 6.587 gratis fietsparkeerplaatsen. Daarnaast zijn er bewaakte betaalde fietsenstallingen aan de oost- en westkant aan de centrumzijde van Amsterdam Centraal Station.

Fietsverwijssysteem
Amsterdam Centraal Station heeft speciaal voor fietsers een verwijssysteem ontwikkeld. Borden maken je attent op de parkeerplekken, de afstand van het rek tot het stationsgebouw en de regels.

In de toekomst komen er meer stallingsplekken. Uiteindelijk is het de bedoeling circa 17.500 fietsparkeerplekken te realiseren op het Stationseiland. Tot die tijd zijn er overal in het gebied rekken en stallingen. Sommige zijn enorm populair en bijna altijd vol. Met als gevolg dat er fietsen rondom de rekken staan. En dat terwijl er in andere rekken en stallingen op en rond het Stationseiland vaak nog plek is. Het verwijssysteem helpt je op weg.