We maken tegenwoordig honderden foto’s, maar ernaar kijken is ook leuk. Ga je een digitaal fotolijstje kopen? Let dan op de volgende punten en neem altijd je geheugenkaart mee naar de winkel om met je eigen foto’s te teksten.

Reflectie
Bekijk in de winkel in welke mate het scherm reflecteert. Bedenk waar je de digitale fotolijst wilt neerzetten en hoe het licht daar binnenvalt. Het zou zonde zijn als je door de reflectie je foto’s niet zou kunnen zien.

Kijkhoek
De hoek waaronder de foto’s nog scherp en in volle kleuren worden weergegeven kan sterk verschillen. Er zijn lijstjes die alleen goed beeld geven als je er recht voor staat.

Vingerafdrukgevoeligheid
Als je al weet dat je je zult storen aan vieze vingers op je digitale fotolijst, let dan op de wijze van bediening: knoppen achterop, voorop of op de afstandsbediening.

Snoeren en accuduur
Een digitale fotolijst heeft netspanning nodig. Bij digitale fotolijsten met een ingebouwde accu is de accuduur beperkt tot maximaal een paar uur: op zich wel handg als je een lijst wil doorgeven op een verjaardag. Toch hebben ook deze digitale fotolijsten een stopcontact nodig. Check of het snoer lang genoeg is om de lijst op de gewenste plek te kunnen plaatsen.

In- en uitschakelen
Er zijn fotolijsten die over een functie beschikken waarmee je een dagelijkse in- en uitschakeltijd kunt instellen. Zo kun je de lijst uitschakelen als je niet thuis bent.

Beeldverhouding
Kies een digitale fotolijst met dezelfde beeldverhouding (4:3 of 16:9) als je digitale camera. Zo gebruik je het scherm optimaal, zonder dat de digitale fotolijst de foto moet oprekken of uitsnijden.

Gebruikstips

  • Verklein je foto’s. Foto’s van een digitale camera hebben vaak een veel hogere resolutie dan voor weergave in een digitale fotolijst nodig is. Dat levert grote bestanden op waardoor er minder foto’s in het geheugen passen en het maakt bladeren traag. In elk fotoprogramma zijn foto’s eenvoudig te verkleinen, ook als serie.
  • Foto’s draaien. Zorg dat de foto’s op de juiste manier gedraaid zijn voor je ze op het fotolijstje afspeelt. Een aantal fotolijsten onthoudt de ingestelde rotatie namelijk niet.