Wist je dat ongeveer 85% van het huishoudelijk afval nog bruikbaar is? Het afval dat we scheiden kan gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten. Zo houden we steeds minder restafval over. En dat is weer goed voor het milieu. Kortom, we worden er allemaal beter van.

Wat gebeurt er met het gescheiden ingezamelde afval?
Inwoners van Utrecht zijn goed in het scheiden van afval. We horen tot de beste afvalscheiders van de grote steden in Nederland. Maar wat gebeurt er met ons afval nadat het is opgehaald? Apart ingezameld afval belandt niet alsnog op een grote hoop. Het afval wordt per afvalsoort verwerkt. Op afvaliswaarde.nl lees je hoe en waar ons afval wordt verwerkt.

Waar en wanneer? Check Mijn Afvalwijzer
Wil je weten wanneer je afval wordt opgehaald of waar je het kunt brengen? Bekijk voor jouw locatie de mogelijkheden per soort afval op mijnafvalwijzer.nl. Je kunt de handige, gratis Afvalwijzer-app downloaden. Je kunt een melding ontvangen wanneer je welk afval buiten kunt zetten. Dit kan ook zonder app, met een e-mail notificatie. Naast informatie over de ophaaldagen kun je ook zien wat de inzamelpunten in je buurt zijn voor glas, papier en karton, textiel en plastic, blik en pak.

Download de Afvalwijzer-app

Grofvuil brengen of laten ophalen
Ga je verhuizen of heb je een keer grofvuil dat je kwijt moet? Je kunt grofvuil zelf brengen naar een afvalscheidingsstation in Utrecht. Daar wordt het afval gescheiden zodat we het ook weer kunnen gebruiken. Bijna alle afvalproducten lever je in. Dit is gratis!

Je kunt grofvuil ook laten ophalen. Je maakt hiervoor een afspraak. Niet alles halen wij op. Bekijk wat allemaal wel op utrecht.nl/grofvuil.

Utrecht houden we samen schoon!
Je woont lekkerder in een schone buurt. In Utrecht zorgen we hier samen voor. Gooi daarom je afval in de bak. Zo blijft de omgeving schoon en voorkom je een hoge boete.  Is de container vol, kapot of staat er afval naast? Meld dit via utrecht.nl/melding of bel het gemeentelijk Klantcontactcentrum via 14 030.

Meer informatie of vragen?
Voor meer informatie over afval (inzameling), kijk je op utrecht.nl/afval of neem je contact op met de gemeente. Kijk hiervoor op utrecht.nl/contact