Tijdens de Europese Kampioenschappen oftewel de Oranjemaand worden de barbecues massaal buitengezet, schoongemaakt en gereedgemaakt voor gebruik. Nu zijn de zomermaanden natuurlijk de ideale tijd om buiten te barbecueën, maar met het voetbal wordt het alleen maar leuker.

Oranje straat
Sommige straten zijn al oranje waarbij voorgevels zijn ingepakt en honderden vlaggetjes wapperen. De reclameboodschappen van de supermarkten zijn ook allemaal oranje. Daarbij zijn er vele versoepelingen aangekondigd wat eigenlijk een einde aan de pandemie betekent. We mogen weer mensen uitnodigen, naar het restaurant of café of met zijn allen naar de supermarkt voor het kopen van barbecuegerechten.

Welke barbecue?
De originele barbecues zijn toch wel de houtskool varianten. Voor het gemak kiezen veel mensen ook wel voor de gasbarbecue. Maar met de houtskool barbecue krijg je echt het buitenleven gevoel. Houtskool geeft een eigen typische smaak aan vleesgerechten. Voordeel is dat deze barbecues goed heet worden waardoor vlees direct dichtschroeit.

Op gas is eenvoudiger
Een gasbarbecue is gebruikersvriendelijker omdat het apparaat zowat meteen op temperatuur is. Geen gedoe met houtskool en het gepriegel met het aansteken. Daarbij kun je eenvoudig zoals een fornuis de temperatuur regelen. Een gasbarbecue haalt niet de hoge temperatuur van de houtskool variant. Met houtskool is een temperatuur bereikbaar van 400 graden.

Weber scoort hoog
De fabrikant Weber levert zowel houtskool als gas barbecues. Ze zijn niet goedkoop en dat geldt zeker voor de gasbarbecue, maar daar krijg je wel kwaliteit voor terug. De Weber Mastertouch GBS Premium en Weber Original Kettle 57 zijn duurzame houtskoolbarbecues. Ook voor gas is de Weber Q3200 een degelijk, maar duur apparaat.

Gerechten
Vlees, kip en vis zijn altijd lekkere bbq gerechten. Vegetarisch kan natuurlijk ook met veel groente. De meeste vleesvervangers zijn op basis van soja en bevatten ook veel eiwitten. Door barbecuegerechten op google in te typen, krijg je de meest smaakvolle gerechten die je op de barbecue kunt bereiden. Je kunt volop kiezen tussen betaalbare gerechten of exclusieve haute cuisine.

Barbecueën op hout is ook nog een mogelijkheid. Dit kan met de Ovyr. Het is een soort schaal waarbij onder de deksel het hout geplaatst wordt. Het Nederlands ontwerp is eigenlijk al een designklassieker.