Steeds meer studenten maken gebruik van online daten

Je vrienden- en studentenkring is vertrouwd en ook al ben je een ervaren kroegtijger, je zult niet altijd de mensen tegenkomen die bij jou passen. Ben je op zoek naar een vaste relatie, een maatje om mee te sporten of een spannende flirt, maar doe je dat liever niet in persoon. Dan is online dating misschien wel wat voor jou! Een goede keuze, want steeds meer studenten maken gebruik van online daten. Er zijn veel leuke datingsites waar je voor kunt kiezen. Maar hoe vind je nu de beste datingsite?

Tijdens het studeren is er helaas niet altijd tijd om naar de kroeg te gaan en daar je nieuwe soulmate tegen te komen. Daarom zijn apps als Tinder, Happn en Inner Circle ideaal. Máár de digitale zoektocht naar liefde kan soms wat stroef verlopen. Deze tips helpen daar hopelijk bij.

Je profiel
De eerste stap van digitaal daten is het maken van een profiel. Wees daarbij eerlijk, want de waarheid komt uiteindelijk toch wel uit. Maak jezelf niet mooier in je introductie en je foto’s. Uiteraard zet je er geen foto’s van jezelf met een brak hoofd op, maar ga ook niet eindeloos photoshoppen of zelfs andermans foto’s gebruiken. Je zult uiteindelijk toch iemand in het echt ontmoeten, dus kun je maar beter voor een waarheidsgetrouwe, recente foto zorgen.

Na het uploaden van foto’s is het tijd om een leuke bio te schrijven. Maar hoelang moet deze zijn? Een kort profiel met weinig informatie spreekt niemand aan, een te lang profiel kan echter ook afschrikken. Details zoals je favoriete sport zijn prima, maar overdrijf niet. Houd nog dingen geheim en zorg dat er vragen zijn die iemand kan stellen na het lezen van je profiel. Zo heeft hij of zij reden om contact met je op te nemen. Probeer dus een goede middenweg te vinden. Lees hier onze tips voor het eerste bericht.

Verwachtingen
Niet iedereen heeft hetzelfde doel met digitaal daten. Het is daarom belangrijk dat mensen uit jouw profiel op kunnen maken waar jij naar op zoek bent. Dat voorkomt teleurstelling achteraf en verspilling van veel aandacht en tijd. Iemand met alleen maar halfnaakte foto’s van zichzelf is hoogstwaarschijnlijk niet op zoek naar iets serieus. Wanneer je duidelijk aangeeft waar je naar op zoek bent, worden de contacten die je maakt veel waardevoller. Wees echter niet te veeleisend. Hoe meer eisen je neerzet, hoe groter de kans is dat iemand niet reageert. Hoe kun je immers aan zoveel dingen voldoen? Pas dus heel erg op wat je hier vertelt.

Catfish
Digitaal daten draait om vertrouwen; je gaat ervan uit dat de foto’s op een profiel ook horen bij de persoon daarachter en dat de beschrijving klopt. Toch houdt niet iedereen zich hieraan. Leugenaars en bedriegers maken op elk platform een profiel aan. Als je in contact bent gekomen met iemand die geen foto van zichzelf laat zien en dat voortdurend uitstelt, maak dan dat je wegkomt. Goed mogelijk dat de persoon helemaal niet is wie hij zegt dat hij is: een echte catfish. Hetzelfde geldt voor iemand die een persoonlijke afspraak alsmaar uitstelt, zelfs als hij al een foto heeft getoond. Gaan alle alarmbellen rinkelen bij het lezen van een profiel? Luister naar je gevoel en kijk verder.

De eerste date
Na een tijdje berichten over en weer sturen, is het zover: jullie gaan in real life afspreken! Erg spannend natuurlijk, want tegenover elkaar zitten is toch iets anders dan met elkaar praten via een scherm. Gedachten als ‘wat als hij me knapper vond op de foto’s’ en ‘komt ze wel opdagen’ gaan door je hoofd. Stel voor om iets te gaan drinken op een openbare plek, zonder een uitgebreide maaltijd erbij. Zo kun je makkelijk ervandoor gaan als de date niet verloopt zoals je had gehoopt of de persoon tegenover je verkeerde of andere bedoelingen heeft. Lees hier onze tips voor de eerste date.

Geduld
Vaak is het zo dat je eerst door een reeks teleurstellingen heen moet voordat je iemand vindt met wie je het werkelijk goed kunt vinden. Geef dus niet te snel op of schrijf je in op verschillende datingapps en -sites. Raak niet ontmoedigd als de eerste date een fiasco bleek. Probeer uit te vinden of je voorkeur uitgaat naar frequente dates met steeds weer een nieuwe kandidaat of dat je er veel meer tijd voor uit wilt trekken en liever alleen iemand persoonlijk ontmoet als het vrijwel ‘zeker’ is dat het een leuke date zal worden.