Veel studenten zijn niet volledig op de hoogte van de risico’s en de feiten en fabels van SOA’s. Er zijn nog veel legendes in de omloop over SOA’s die niet (meer) kloppen. Hier zijn de 5 belangrijkste dingen over SOA’s die jij waarschijnlijk nog niet wist.

Testen is pijnloos
Met een wattenstaafje in de plasbuis van een man. Dit is misschien wel een van de grootste redenen waarom mannen zich liever niet laten testen. Tegenwoordig hoeft een man daarentegen niet meer met een wattenstaafje de penis in om lichaamsmateriaal af te nemen. Dit was vroeger wel zo, en kon zeker als pijnlijk ervaren worden. Gelukkig is het nu zo dat voor Chlamydia en Gonorroe (de meest voorkomende SOA’s) een test op basis van urine genoeg is. Voor de man is testen dus makkelijk en pijnloos geworden!

Een SOA niet alleen genitaal
Een SOA bevindt zich vaak op een genitale locatie (vaginaal of in de penis). Logisch lijkt toch? Maar weinig mensen weten helaas dat een SOA ook oraal of anaal opgelopen kan worden. Een anale of orale SOA wordt vaak vergeten omdat op deze plek niet vaak getest wordt. Dit terwijl het risico op een SOA bij anale seks vaak groter is dan bij vaginale seks. Mocht je dus anale contacten en/of klachten hebben, test dan ook anaal!

Merk niets, dus ik heb niets
SOA’s kunnen ook geen klachten of symptomen vertonen. Een SOA als Chlamydia vertoont bijvoorbeeld vaak helemaal geen symptomen bij de meerderheid van de besmette mensen. Geen last hebben van een SOA wil dus niet per se zeggen dat je ook werkelijk geen SOA hebt. Er zijn symptomen die op een SOA kunnen duiden, maar zonder test heb je geen zekerheid hiervan. Rondlopen met een SOA zonder er iets van te merken kan blijvende schade aanrichten in je lichaam, zoals onvruchtbaarheid. Laat je dus testen, en blijf niet met de onzekerheid rondlopen!

Incubatietijd
Je kunt je niet direct na onveilige seks laten testen op een SOA. Sterker nog, als je de afgelopen weekend onveilige seks hebt gehad, kan je nu ook nog niet testen. SOA’s hebben namelijk een incubatieperiode. Dit is de tijd die moet verstrijken voordat er getest kan worden. Bij Chlamydia en Gonorroe is dit minstens 10 dagen. Bij HIV kan het zelfs verschillen tussen 14 en 90 dagen, afhankelijk van welke test er wordt gebruikt. Testen voordat de incubatieperiode is verstreken heeft dus geen zin!

Thuis testen
Testen kan bij de huisarts en de GGD. Maar een SOA-test kan je ook thuis afnemen en opsturen naar een lab. Dit kan via testalize.me. Zo blijf je ook nog eens anoniem. Je test bij huisarts, GGD en testalize.me door zelf lichaamsmateriaal af te nemen. Vervolgens wordt jouw materiaal in een laboratorium onderzocht en krijg je het resultaat.

Uiteindelijk blijft voorkomen natuurlijk beter dan genezen. In Nederland lopen jaarlijks naar schatting nog steeds ruim 100.000 mensen een geslachtsziekte op. Doe het veilig! Zo voorkom je een SOA en de gevolgen.