Drugs zijn al lang niet meer voorbehouden aan gabbers, maar worden maatschappijbreed geconsumeerd. Ook onder studenten worden steeds vaker drugs gebruikt. Net als het gebruik van alcohol, ook een harddrug, is het gebruik van drugs niet zonder risico’s. Wees goed geïnformeerd voordat je eraan begint. Van de meest gebruikte drugs hebben we op een rijtje gezet wat het is, wat het doet en wat de risico’s zijn.
Tijdens het uitgaan zie je iemand een pilletje slikken, op straat zie je iemand een jointje roken of je hoort ergens iemand praten over paddo’s. Af en toe drugs gebruiken kan heus geen kwaad, zo denk je misschien. Maar wat weet je eigenlijk van drugs?
Soorten
Het grootste onderscheid is te maken tussen softdrugs en harddrugs. Softdrugs zijn in theorie minder schadelijk dan harddrugs, maar in grote hoeveelheden kunnen ze net zo schadelijk zijn als harddrugs. Met softdrugs heb je een klein risico op ernstig misbruik, verslaving en psychosociale problemen. Met harddrugs heb je hier een groter risico op. Bezit, handel, verkoop en productie van drugs is verboden en wordt bestraft met een gevangenisstraf en/of geldboete. Een uitzondering is het persoonlijke gebruik van kleine hoeveelheden softdrugs.
Softdrugs
Wiet en hasj
Wiet en hasj zijn afkomstig van de hennepplant. Het wordt meestal vermengd met tabak en dan tot een joint gerold. Het roken hiervan heet ‘blowen’. Hasj en wiet kun je ook in eten, meestal een taart, verwerken. Wiet en hasj versterken je stemming en je ervaart dingen als muziek intenser. Het is heel normaal dat je na het blowen de slappe lach of een vreetbui krijgt. Vanwege de verdovende werking wordt het ook gebruikt om te ontspannen. Aan de andere kant kun je ook door angst overvallen worden. Het bestandsdeel THC verslapt de spieren, maakt de mond droog, de ogen rood, verwijdt de pupillen en versnelt de hartslag.
Net als bij alcohol geldt: overdaad schaadt. Als je veel hebt gerookt kun je misselijk en duizelig worden en zelfs in paniek raken of flauwvallen. Als je het elke dag gebruikt kan het je kortetermijngeheugen, concentratieen reactievermogen schaden. Als je niet lekker in je vel zit, kun je een joint beter laten liggen, aangezien deze je stemming versterkt.
Paddo’s
‘Paddo’s’ is de populaire verzamelnaam voor paddenstoelen die de werking van het bewustzijn beïnvloeden. Ze kunnen versterkte emoties en hallucinaties veroorzaken: de gebruiker ziet en ervaart dan dingen die er niet zijn. Dit kan goed of slecht vallen. Wie psychische problemen heeft (gehad) of in slechte lichamelijke conditie verkeert, kan het gebruik van paddo’s beter vermijden. De effecten hangen van verschillende factoren af. Allereerst natuurlijk van het soort paddenstoel en de ingenomen hoeveelheid, maar ook het lichaamsgewicht en de maaginhoud. Net zoals bij andere soorten drugs is het effect van eenzelfde dosis groter bij een lege maag en/of laag gewicht.
Harddrugs
Cocaïne
Cocaïne, ofwel coke, is een wit, kristalachtig poeder dat voornamelijk wordt gesnoven. Cocaïne zorgt voor een verhoogde afgifte van noradrenaline en dopamine in de hersenen. Hierdoor heb je veel energie en voel je je opgewekt, zorgeloos en zelfverzekerd. Je wordt actief, alert en je praat veel. Negatieve effecten kunnen onder andere zijn: een ontsteking van het neusslijmvlies, een vernauwing van de bloedvaten en uitputting. Regelmatige gebruikers voelen zich de volgende dag vaak moe en down. Dat kan leiden tot herhaald gebruik en geestelijke afhankelijkheid.
GHB
GHB is een kleur- en geurloze vloeistof met zoutige smaak. Het werkt verdovend, ontspannend, ontremmend en seksueel stimulerend. Met het gebruik van GHB heb je kans op een black-out (tijdelijk geheugenverlies), ademstilstand, misselijkheid en duizeligheid. Bij een te hoge dosering loop je het risico op bewusteloosheid.
Speed (amfetamine)
Speed is een oppeppend middel in poedervorm of pil. Je concentratievermogen wordt sterker en slaap en moeheid worden onderdrukt. De risico’s van het gebruik van amfetamine of speed kunnen zijn: angst, achterdocht, wanen, agressie, zelfover-schatting, jeuk, afname van eetlust en uitputting, tandenkrassen en stram gevoel in de kaak, hartkloppingen en oververhitting.
XTC
XTC wordt verkocht in de vorm van pillen en capsules. Deze hebben verschillende kleuren en vormen en zijn vaak voorzien van een afbeelding. De werkzame stof in XTC heet MDMA. De gebruiker van XTC wordt opgepept. Het zorgt voor zowel een lichamelijk als geestelijk energiek gevoel. Een stijf gevoel in de kaken, hartkloppingen, een droge keel en mond, misselijkheid en benauwdheid komen ook voor. Af en toe zijn je bewegingen moeilijk te coördineren. Deze onaangename neveneffecten kunnen tot paniek leiden.
Slikken van XTC is riskant, ook als het maar voor één keer is of de helft van een pilletje is. Een gebruiker weet nooit welke stof er in een pil zit en in welke verhouding. Je kunt dit wel laten testen door een speciale testservice (zie www.drugs-test.nl). Naast XTC kun je hier ook bijvoorbeeld cocaïne, speed, ketamine en LSD laten testen.
4-FMP
Deze drug wordt ook wel 4-FA of 4-Fluor (amfetamine) genoemd. Het wordt gezien als de light versie van XTC/MDMA, omdat de effecten vrijwel gelijk zijn, maar wat minder intens. Zo zie je er wat minder ‘wappie’ uit dan wanneer je XTC op hebt en is er doorgaans minder sprake van een dinsdagdip. De drug komt voor in poedervorm, capsule en pil en wordt meestal geslikt. Omdat de drug vrij nieuws is, is er nog niet veel bekend over de risico’s op zowel korte- als lange termijn. Oppassen dus.
Combinaties
Soms combineer je drugs met alcohol terwijl je het niet in de gaten hebt. Bijvoorbeeld als je aan het begin van de avond fors ‘indrinkt’ of tussendoor een joint opsteekt. De alcohol kan dan nog in je lichaam zitten en het blowen valt je niet echt op. Als je alcohol met drugs combineert, worden voor je gevoel de effecten sterker of juist minder. De realiteit is echter dat je lichaam alle stoffen wel moet verwerken. Sommige soorten drugs zijn wel te combineren met alcohol (zoals wiet of hasj), maar kunnen extra en onverwachte risico’s met zich meebrengen. De meeste voorlichters wijzen combineren van middelen daarom af.
Als je drugs met elkaar combineert weet je van tevoren niet wat het effect zal zijn. De ene persoon reageert er anders op dan de andere persoon. Bovendien kan het ook nog per situatie verschillen. Bepaalde combinaties kunnen extra belastend zijn voor je hart en bloedvaten. Andere combinaties kunnen weer leiden tot een grotere kans op hersenschade.
februari 2, 2018
Goede artikel.
Autorijden met drugs of alcohol gaan niet samen.