Vind je fiets of verloren voorwerp terug bij de AFAC

In Leeuwarden worden jaarlijks 1500 verkeerd gestalde fietsen door de gemeente verwijderd. Er wordt 1200 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal bij de politie. Voor de eigenaar is het soms lastig zijn of haar fiets terug te vinden. De gemeente Leeuwarden, politie Fryslân en Omrin Estafette hebben de handen ineen geslagen om dit te verbeteren. In Leeuwarden is een Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) opgericht.

AFAC in Leeuwarden
Een Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) is een centraal punt waar verwijderde, gestolen of aangetroffen fietsen zijn opgeslagen en worden beheerd. Het gaat om fietsen die door gemeente Leeuwarden zijn verwijderd omdat ze hinderlijk waren geplaatst of als wrak of weesfiets werden aangemerkt. Het gaat meestal om fietsen die in de omgeving van het NS-station zijn aangetroffen. Ook gestolen fietsen die door de politie zijn gevonden worden bij de AFAC opgeslagen. Bij alle fietsen wordt gecontroleerd of ze van diefstal afkomstig zijn. Als dat zo is wordt de fiets binnen de gemeente Leeuwarden gratis aan de rechtmatige eigenaar terugbezorgd. Andere fietsen kunnen door de eigenaar tegen een vergoeding van € 25 (prijspeil 2011) worden opgehaald.

Centraal opgeslagen
Met de AFAC als centraal punt in Leeuwarden, Hoef je geen contact meer op te nemen met verschillende instanties. De medewerkers van de AFAC plaatsen alle ingebrachte fietsen binnen 24 uur, mét foto, op de website www.leeuwarden.nl/afac.

Ophalen van je fiets
Haal je je fiets op bij de AFAC? Neem dan altijd een geldig legitimatiebewijs (bijvoorbeeld paspoort of rijbewijs), je fietssleutels en pinpas mee. Dit zijn voorwaarden om de fiets weer mee naar huis te kunnen nemen.

Goede studentenfiets nodig?
Fietsen die na de wettelijke termijnen niet zijn opgehaald worden door medewerkers van Omrin Estafette opgeknapt, rijklaar gemaakt en van een gravering met unieke AFAC-code voorzien. Deze fietsen worden tegen schappelijke prijzen verkocht in alle Estafette winkels in Friesland (www.estafettekringloop.nl).

Diefstal
Als je jouw fiets niet bij de AFAC aantreft, is deze wellicht gestolen. Het is erg belangrijk om altijd aangifte te doen van diefstal van jouw fiets. Dat kan bij het politiebureau of digitaal: www.politie.nl/aangifte. Zorg dat je bij de aangifte zoveel mogelijk gegevens van de fiets bij de hand hebt. Via de aangifte wordt de fiets in een speciaal register van gestolen fietsen opgenomen. De AFAC controleert ook alle binnenkomende fietsen in dit systeem.

Tip! Zet je fiets vast aan het rek zodat anderen jouw fiets er niet uit kunnen halen! Geen ruimte meer voor het station, kijk dan eens aan de achterkant van het station, hier zijn meestal voldoende parkeerplekken voorradig!

AFAC Leeuwarden
Toutenburgstraat 9
www.leeuwarden.nl/afac
T: (058) 213 13 01

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag van 13.00 – 17.00 uur, donderdag van 13.00 – 19.00 uur