Het zal je maar gebeuren als eerstejaars student op zoek naar een kamer: alsmaar hospiteren en keer op keer afgewezen worden. En al hou je jezelf voor dat er nu eenmaal meer studenten dan kamers zijn, het kan toch onzeker maken. Dus als je voor de dertiende keer aanbelt bij het volgende studentenhuis en daar de trap opgaat, kan de moed je soms in de schoenen zakken. Weer enthousiast en positief zijn. Weer antwoord geven op vragen ‘wat zijn je hobby’s?’ en ‘wat doe je in het weekend?’.  

Belinda Noorland, trainer en coach bij ‘Bloeien met Zelfvertrouwen’, heeft vier tips voor je als je op zo’n moment wat meer zelfvertrouwen kunt gebruiken. En die gaan niet over je outfit, de gewenste antwoorden of op tijd komen. Nee, dit gaat over jou.

Move!
Als eerste: zorg voor een goed gevoel in je lichaam. Als je sport of zelfs gewoon wandelt, verandert je hormoonhuishouding al na twintig minuten. Testosteron neemt toe en dat zorgt ervoor dat je je sterker voelt; je zelfvertrouwen neemt toe. Dus als je ’s avonds gaat hospiteren, ga dan ’s middags naar de sportschool voor een work-out. Of stap twee of drie haltes eerder uit de tram en loop de laatste twintig minuten naar het studentenhuis. Hou een lekker tempo aan. Tip 2:  luister ondertussen naar je favoriete muziek want dat helpt bij de aanmaak van dopamine. Dopamine heeft een positief effect op je stemmingen motivatie.

Bij het stoplicht heb je meteen de kans om een ‘power pose’ te doen. Die houding heeft een vergelijkbaar effect als sporten, als het gaat om aanmaak van hormonen. Testosteron neemt toe na twee minuten in een ‘power pose’. Handen in de zij, schouders recht. Ja, die houding die je moeder aanneemt als je te laat thuiskomt of je kamer een zwijnestal is. Ken je de power pose nog niet? Kijk dan deze Ted talk van Amy Cuddy. Het effect houdt nog even aan. Je kunt de power pose daarom ook thuis doen voordat je vertrekt. Doe het echt twee minuten want het lichaam heeft die tijd nodig om testosteron aan te maken.

Relativeer: wat is echt belangrijk?
Tip 3: een lesje zelfkennis. Want meer zelfkennis geeft kracht. Maak tijd om na te denken over welke waarden jij het belangrijkst vindt en schrijf ze op. Bijvoorbeeld rechtvaardigheid, vrijheid, creativiteit. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die uitgebreid stil staan bij hun belangrijkste waarden (en kunnen benoemen waarom ze die waarden zo belangrijk vinden) zekerder zijn van zichzelf. Daarnaast zijn ze minder gespannen dan de controlegroep. Dat werkt nog wekenlang door.

Vaak schrijven mensen over hun relaties met vrienden of familie, maar ook over het belang van humor en vriendelijkheid. Deze oefening helpt je om helder te krijgen wat echt belangrijk voor je is. Het relativeert. Dus net voordat je aanbelt bij het volgende studentenhuis, denk dan even terug aan wat voor jou het belangrijkste is in het leven.  

Ik ben een gezellige huisgenoot!
Tip 4: een zorgvuldig gekozen affirmatie kan je ook helpen. Affirmaties kunnen in eerste instantie misschien wat raar en zweverig overkomen. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt duidelijk dat ze werken en je verder helpen. Als je een affirmatie gaat gebruiken, kies dan woorden waar je enthousiast en blij van wordt. Kies een affirmatie die haalbaar en realistisch is. Een goede affirmatie spreekt een persoonlijk verlangen, een behoefte of een gekozen doel uit. Het werkt het beste als je de affirmatie hardop zegt en met overtuiging. Bijvoorbeeld: ‘ik ben een gezellige huisgenoot!’ als je staat te douchen.

Een affirmatie zorgt ervoor dat je makkelijker vasthoudt aan je principes. Je staat steviger in je schoenen, je wordt stressbestendiger en je kunt beter omgaan met tegenslag. Dit bleek uit een psychologisch onderzoek waar studenten de afstand moesten schatten tussen hunzelf en een vogelspin in een doorzichtige maar goed afgesloten doos. De groep studenten die geen affirmaties gebruikten, schatten de afstand verkeerd. Namelijk veel te dichtbij. Zij ervaarden daardoor meer stress. De andere groep studenten (die wel affirmaties gebruikten) hadden een veel realistischere kijk op de afstand en minder stress bij de aanblik van de tarantula.

Deze tips zijn natuurlijk ook bruikbaar voor andere spannende situaties. Gewoon voor alle momenten in het leven waar je zelfvertrouwen even een boost nodig heeft. Bijvoorbeeld bij de volgende hospiteerronde. Succes ermee!