Zwolle Zonder Afval. Alle grondstoffen verzamelen!

Welkom in Zwolle! Een stad vol creatieve studenten, succesvolle ondernemers en eigenwijze vrijdenkers. We zetten ons in voor het milieu, onder andere door zoveel mogelijk grondstoffen opnieuw te gebruiken en zo min mogelijk restafval over te houden. Als student in Zwolle kun je daar ook eenvoudig een steentje aan bijdragen. We helpen je graag.

Scheiden, waarom zou ik?
In Zwolle scheiden we grondstoffen van het restafval. Ons afval bevat namelijk waardevolle grondstoffen, waarmee we nieuwe producten kunnen maken of die we kunnen recyclen. Door die grondstoffen apart te houden, blijft er minder restafval over om te verbranden. Heb je een leeg blikje? Gooi het bij het pmd (plastic- en metalen verpakkingen en drankenkartons). Van al dat gescheiden blik kunnen bijvoor­beeld nieuwe fietsen gemaakt worden. Van oud textiel kan weer prima nieuw textiel gemaakt worden. Twijfel je in welke container jouw grondstoffen thuishoren? Download dan de app van onze afvalinzamelaar ROVA of kijk op www.rova.nl/scheidingswijzer.

De GRIP-wagen bij jou in de buurt
Kleine hoeveelheden grondstoffen uit grof huishoudelijk afval, zoals piepschuim en kleine elektrische apparaten, kun je inleveren bij het mobiele Grondstoffen Inleverpunt (GRIP) bij jou in de buurt. De GRIP-wagen staat op verschillende dagen bij de grotere winkelcentra in Zwolle. Bekijk in de ROVA-app waar en wanneer de GRIP-wagen bij jou in de buurt komt of ga naar www.rova.nl/grip.

De ROVA-app, wel zo handig!
We hebben ‘m al vaker genoemd: de ROVA-app. Handig voor informatie over grondstoffen- en afvalscheiding, maar ook om erachter te komen op welke dag jouw afval wordt opgehaald. Je kunt in de app ook een herinnering instellen. Je ontvangt dan een melding wanneer je welke container aan de straat kunt zetten of wanneer de GRIP-wagen bij jou in de buurt is. Wel zo handig! Geen containers aan huis? Dan vind je in de app de dichtstbijzijnde verzamelcontainer voor de verschillende grondstoffen en het restafval.

Je kunt wat met een ROVA-pas
Met de ROVA-pas open je de (ondergrondse) verzamelcontainers – bijvoorbeeld voor restafval, papier of pmd – bij jou in de buurt. Ga je naar het milieubrengstation? Neem dan ook de ROVA-pas mee. Deze heb je namelijk nodig om toegang te krijgen. Elk adres heeft één ROVA-pas. Woon je in een studentenhuis waarbij je de voordeur deelt met anderen? Dan hebben jullie gezamenlijk één pas. Je kunt bij je huisgenoten of verhuurder navragen waar zij de ROVA-pas bewaren.

Grof huisvuil, waar laat ik het?
Ga je verhuizen of wil je van je oude bank, matras of kast af? Grof huishoudelijk afval kun je wegbrengen naar het milieubrengstation van ROVA. Per adres mag je jaarlijks gratis 500 kg grof huishoudelijk afval (en/of grof tuinafval) wegbrengen, daarboven betaal je een vergoeding. Woon je samen met huisgenoten, dan geldt die 500 kg voor jullie samen. Je kunt grof huisvuil ook aan huis laten ophalen. Eén keer per jaar kun je gratis één kubieke meter grof huisafval aanbieden. Ook dit geldt per adres. Vaker grofvuil laten ophalen kan ook. Je betaalt dan €40,- per ophaalafspraak. Maak een afspraak via de ROVA-app, via https://inzamelkalender.rova.nl/ of bel met het ROVA klantcontactcentrum. Zijn je spullen nog bruikbaar voor iemand anders? Denk dan eens aan de kringloop of de weggeefwinkel.

Openingstijden en informatie
Meer informatie vind je op www.rova.nl/zwolle. Heb je vragen? Neem contact op met het ROVA klantcontactcentrum, telefoonnummer (038) 427 37 77. Of kijk op www.rova.nl/contact. Je vindt ROVA ook op www.twitter.com/rova en www.facebook.com/rova.nl. Het milieubrengstation van ROVA vind je aan de Rijnlandstraat 2. Deze is geopend van maan­dag tot en met vrijdag van 7.45 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.