Zwolle Zonder Afval. Alle grondstoffen verzamelen!

Welkom in Zwolle! Een stad vol creatieve studenten, succesvolle ondernemers en eigenwijze vrijdenkers. Hier geloven we dat het leven samen beter wordt. We zetten ons in voor het milieu door zoveel mogelijk grondstoffen opnieuw te gebruiken, en zo min mogelijk restafval over te houden. Dat is het idee! En we zijn samen al goed op weg! Als student in Zwolle kun je daar ook een steentje aan bijdragen. We helpen je graag op weg.

Afval scheiden, waarom zou ik?
In Zwolle scheiden we het afval. In ons afval zitten namelijk waardevolle materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Want grondstoffen die we goed kunnen hergebruiken en waarmee we de aarde sparen, horen al lang niet meer in het restafval thuis. Hoe meer afval er wordt gescheiden, hoe minder er verbrand hoeft te worden. Zo komen er minder schadelijke stoffen in het milieu, en bespaart het ook nog eens geld. Heb je een leeg blikje? Gooi het bij het pmd (plastic- en metalenverpakkingen en drankenkartons). Er kan dan bijvoorbeeld een nieuwe fiets van gemaakt worden. Twijfel je in welke container jouw grondstoffen thuishoren? Download dan de app van onze afvalinzamelaar ROVA of kijk op www.rova.nl/scheidingswijzer.

De GRIP-wagen komt bij jou in de buurt
Kleine hoeveelheden grondstoffen uit grof huishoudelijk afval, zoals piepschuim en kleine elektrische apparaten, kun je inleveren bij het mobiele Grondstoffen Inleverpunt (GRIP) bij jou in de buurt. De GRIP-wagen staat op verschillende dagen bij de grotere winkelcentra in Zwolle. Daarnaast kun je hier ook terecht voor informatie over afval en grondstoffen. Bekijk in de ROVA-app waar en wanneer de GRIP-wagen bij jou in de buurt komt of ga naar www.rova.nl/grip.

De ROVA-app, wel zo handig!
We hebben ‘m al vaker genoemd: de ROVA-app. Handig voor informatie over grondstoffen- en afvalscheiding, maar ook om erachter te komen op welke dag jouw afval wordt opgehaald. Je kunt in de app ook een herinnering instellen. Je ontvangt dan een melding wanneer je welke container aan de straat kunt zetten of wanneer de GRIP-wagen bij jou in de buurt is. Wel zo handig! Geen containers aan huis? Dan vind je in de app de dichtstbijzijnde verzamelcontainer voor de verschillende grondstoffen en het restafval.

Je kunt wat meer met een ROVA-pas
Met de ROVA-pas open je de (ondergrondse) verzamelcontainers – bijvoorbeeld voor restafval, papier of pmd – bij jou in de buurt. Ga je naar het milieubrengstation? Neem dan ook de ROVA-pas mee. Deze heb je namelijk nodig om toegang te krijgen. Elk adres heeft één ROVA-pas. Woon je in een studentenhuis waarbij je de voordeur deelt met anderen? Dan hebben jullie gezamenlijk één pas. Je kunt bij je huisgenoten of verhuurder navragen waar zij de ROVA-pas bewaren.

Grof huishoudelijk afval, waar laat ik het?
Ga je verhuizen of wil je van je oude bank, matras of kast af? Grof huishoudelijk afval kun je wegbrengen naar het milieubrengstation van ROVA. Per adres mag je jaarlijks gratis 500 kg grof huishoudelijk afval (en/of grof tuinafval) wegbrengen, daarboven betaal je een vergoeding. Woon je samen met huisgenoten, dan geldt die 500 kg voor jullie samen. Je kunt grof huisvuil ook aan huis laten ophalen. Eén keer per jaar kun je gratis één kubieke meter grof huisafval aanbieden. Ook dit geldt per adres. Vaker grofvuil laten ophalen kan ook. Je betaalt dan € 40,- per ophaalafspraak. Maak een afspraak via de ROVA-app, via inzamelkalender.rova.nl of bel met het ROVA klantcontactcentrum. Zijn je spullen nog bruikbaar voor iemand anders? Denk dan eens aan de kringloop of de weggeefwinkel.

Openingstijden en informatie
Meer informatie vind je op www.rova.nl/zwolle. Heb je vragen? Neem contact op met het ROVA klantcontactcentrum, telefoonnummer (038) 427 37 77. Of kijk op www.rova.nl/contact. Je vindt ROVA ook op www.twitter.com/rova en www.facebook.com/rova.nl. Het milieubrengstation van ROVA vind je aan de Rijnlandstraat 2. Deze is geopend van maan­dag tot en met vrijdag van 7.45 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Je vindt ons ook op Twitter en Facebook.