Een casual dresscode is vrij simpel, aangezien je grotendeels zelf mag bepalen wat je aantrekt. Kies wel voor een nette jeans of katoenen broek. Het bovenstuk mag je zelf invullen. Het is een informele en comfortabele dresscode, maar het is ook weer niet de bedoeling om met een korte broek of rok en slippers te verschijnen.

Dresscodes kom je overal tegen. Op feesten, bruiloften, gala’s en je eventuele werk. Maar ook op de campus wil je natuurlijk geen flater slaan met een ongepaste outfit. Lees onderstaande dresscodes goed door en voorkom dat je op de verkeerde manier opvalt.

Smart Casual

Deze variant is iets chiquer dan Casual, dus kies liever niet voor een jeans. Als man hoef je geen pak te dragen en je stropdas mag sowieso thuisblijven. Linnen, katoenen of moderne pantalons worden veelal gecombineerd met een overhemd en jasje. Vrouwen kiezen binnen deze kledingstijl voor een nette broek of rok, met blouse en eventueel een blazer. Een vergelijkbare dresscode is Casual Chic. Dit is over het algemeen een net iets klassiekere dresscode, met kleinere oorbellen, minder opvallende horloges en andere accessoires.

Cocktail

Het is tijd voor een feestje! De naam van deze dresscode verraadt al wat er van vrouwen wordt verwacht: een cocktailjurkje, dus een jurk die op of boven de knie valt. Leef je uit met kleur, want je jurk hoeft niet zwart te zijn. Mannen dragen een strak zwart of donkerblauw pak met een wit shirt. Een stropdas is niet verplicht.

Tenue de ville
Tenue de ville is een wat lastigere dresscode, maar komt minder vaak voor. Als vrouw is een gekleed jurkje tot op de knie, een broekpak of mantelpakje een goede keuze. Blote benen zijn not done, dus draag altijd een panty. Formeel hoort er een hoed bij die je bij binnenkomst afzet, tenzij de hoed een haaraccessoire is. Mannen gaan in een donker twee- of driedelig pak met (liefst een effen) stropdas. Let ook op bijpassende schoenen en sokken.

Gala
Een gala is een moment waarnaar veel studenten uitkijken. Iedereen dost zich op voor een feestelijke avond (met vaak onbeperkt drankgebruik). Op de uitnodiging staat de dresscode geschreven, vaak ‘White Tie’ of ‘Black Tie’. Maar wat houdt dat precies in?

Black Tie
Dames
Volgens deze dresscode horen dames een korte of lange elegante avondjurk te dragen. Hoe formeler het evenement, hoe langer de jurk; voor een feestelijk gala is een cocktailjurk vaak ook geschikt. Een lange jurk is het meest geschikt wanneer er een diner in de avond inbegrepen is. De kleur van je jurk is afhankelijk van de sfeer: hoe formeler, hoe donkerder. Hoewel er verfijning en details horen te zitten in je outfit, is het niet de bedoeling om de aandacht te vestigen op je decolleté. Zorg dat je een chique jurk draagt waar niet alles in de uitverkoop hangt. Je kunt de outfit afmaken met een paar halflange handschoenen en mooie bijpassende hakken. Hierbij mag best een hogere hak worden gebruikt van bijvoorbeeld 8 cm.

Heren
Met de dresscode ‘Black Tie’ dragen de mannen een smoking (tweedelig pak). Onder je zwarte of donkerblauwe smoking draag je een witte smoking overhemd. Je sokken dienen overeen te komen met de kleur van je colbert en je hoort je outfit af te maken met een (zwarte) vlinderdas en een pochet (een gevouwen wit doekje dat je in je borstzak doet). Nette lakleren schoenen kunnen hierbij natuurlijk niet ontbreken. Een smoking is zo’n item dat altijd van pas komt en je dus prima kunt aanschaffen. Verwacht je nog flink te groeien, in de lengte of breedte? Je kunt ook ergens een smoking huren voor een avond.

White Tie
Dames
Bij White Tie is de dresscode wat strikter. Kortere jurken zijn niet de bedoeling: je hoort een jurk te dragen die tot je enkels komt. De kleur laat je afhangen van het seizoen; hoe warmer het is, hoe lichter de jurk. Je kunt lange handschoenen tot over je elleboog dragen. In dat geval draag je ringen ónder je handschoenen, armbanden erover. Uiteraard draag je een bijpassend tasje (het liefst een clutch) en hoge hakken. Wees vooral niet te bescheiden.

Heren
Voor de heren is een klassieke outfit vereist: het rokkostuum, beter bekend als het ‘pinguïnpak’ door de lange flappen aan de achterkant. Bij je rokkostuum hoort een stijf wit overhemd met een openstaande boord en omgeslagen punten en een witte vlinderdas. Onder de jas van je kostuum draag je een soort gilet, een piqué vest in wit. Maak het geheel af met een lakschoen zonder gaatjes. Laat je horloge thuis als je naar het gala gaat, want dit wordt doorgaans gezien als onbeleefd. Tijd hoort immers geen rol te spelen!