Hoe zorg je er voor dat je als student met krappe portemonnee niet met de verkeerde spullen thuis komt? Door je goed voor te bereiden en slim spullen te kopen.

Nieuw of tweedehands?
Geen bakken met geld te besteden aan je huisraad? Ga dan eens langs bij familie en kennissen. Grote kans dat ze wel iets hebben om je op weg te helpen. Voor je het weet heb je bergen bestek, borden en misschien wel een leuke bank. Mochten zij niks hebben, dan kun je altijd nog even bij de kringloop kijken. Daar kun je de nodige spullen voor een prikkie op de kop tikken.

Hoogslaper
Als je een kleine kamer hebt, is een hoogslaper een geweldige uitkomst. Naast dat het leuk staat, kun je er veel ruimte mee besparen. Onder je bed kan je bijvoorbeeld je klerenkast en bureau kwijt. Als je nog ruimte over hebt kun je ook je televisie onder je bed hangen en er een bankje tegenover zetten. Zo heb je een complete kamer, hoe klein hij ook is!

Eigen koelkast
Een van de beste uitvindingen voor studenten is het tafelmodel koelkast. Deze kleine koelkast kun je over het algemeen makkelijk kwijt op je kamer en hij heeft nog een vriesvak ook. Zo heb je nooit last van mensen die jouw spullen uit de koelkast pakken en hoef je ook niet in de viezigheid van anderen te zitten. Zet een afwasteiltje op de koelkast waar je je vuile vaat van die dag in verzamelt. Dat kun je dan makkelijk meenemen naar de keuken om af te wassen.

Huisgenoten
In veel gevallen zul je met een aantal studenten in een huis terecht komen. Leer ze kennen en probeer huisrituelen te ontdekken. Eten ze bijvoorbeeld samen en is het normaal om bij elkaar naar binnen te lopen voor de gezelligheid? Je kan ook aan je huisgenoten vragen of ze je willen helpen de stad te verkennen. Als zij al langer studeren kunnen ze je alle hotspots in de stad laten zien.

Je nieuwe thuis
Ben je er nog niet helemaal klaar voor om in één keer uit huis te gaan? In de maand voor je studie begint kun je vast gaan proef wonen.

Ga bijvoorbeeld eerst eens één nachtje in je nieuwe kamer slapen en bouw dit steeds verder op. Dit is ook een handige manier om te ontdekken of je wel echt alles hebt meegenomen van huis wat je nodig hebt. De volgende keer als je weer naar je kamer gaat kun je bijvoorbeeld de hamer meenemen die je vergeten was.

Inrichting
Op de een of andere manier lijken meubels in de winkel altijd kleiner dan in jouw kamertje. Meet daarom van te voren je kamer op en maak dan een plattegrond. Wat is een handige indeling? Heb je wel plek voor een kledingkast, of kun je je kleding beter in koffers onder je bed bewaren? Houd er ook rekening mee dat een hele grote bank misschien wel lekker is, maar wel je hele kamer opslokt. Kies daarom liever voor kleinere meubels zodat je kamer ruimtelijk aanvoelt.

Wat heb je nodig?
Iedereen heeft spulletjes nodig wanneer hij op zichzelf gaat wonen. Daarop ben jij geen uitzondering. Hoeveel je aan je inboedel uit wil geven, is geheel aan jou.

Om het je iets makkelijker te maken, vind je hier een uitzetlijst. Natuurlijk heb je niet alles nodig, maar kun je de voor jou belangrijke spullen er tussenuit halen. Download de SI Gids checklist.