Historisch Centrum Leeuwarden

Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) is het informatie- en activiteitencentrum voor de geschiedenis van de gemeente Leeuwarden. Als oudste stadsarchief van Nederland heeft het zich ontwikkeld tot een brede erfgoedinstelling. Het HCL vertelt verhalen over de Friese hoofdstad en de 35 omliggende dorpen.

Er is een geheel vernieuwde vaste presentatie en verder organiseert het HCL tijdelijke tentoonstellingen, stadswandelingen, lezingen, historische activiteiten en onderwijsprojecten. Ook de door het HCL beheerde scheve Oldehove en het Pier Pander Museum met Tempel zijn een bezoek meer dan waard.

Verhalen van Leeuwarden
Maak kennis met meer dan duizend jaar historie en ontdek aan de hand van schilderijen, objecten, archivalia, films en multimedia hoe Leeuwarden van een klein terpdorpje uitgroeide tot de hoofdstad van Fryslân en Culturele Hoofdstad van Europa. In de LF2018 experience beleef je alle hoogtepunten van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad in 2018 opnieuw. Een meterslange portrettengalerij met bekende Leeuwarders maakt ook deel uit van Verhalen van Leeuwarden.

De in 2014 vernieuwde permanente expositie 'Het Verhaal van Leeuwarden'. Foto: Google Streetview, 2014
De in 2014 vernieuwde permanente expositie ‘Het Verhaal van Leeuwarden’. 

Tijdelijke tentoonstellingen
Er zijn meerdere wisselexposities over Leeuwarden, onder meer met werk van Leeuwarder fotografen. Een actueel overzicht is te vinden op onze website.

DNA-kunstwerk
In de Muur van Verbinding voor de deur van het HCL bevinden zich duizenden buisjes met het DNA van inwoners van Leeuwarden. Benieuwd naar hun verhalen? Check de DNA-zuil in het HCL.

Historisch onderzoek
Onze archieven en collecties zijn grotendeels openbaar toegankelijk. In de studiezaal van het HCL kun je onderzoek doen naar bijvoorbeeld de geschiedenis van een huis of familie.

Lezingen
Op zondagmiddag zijn er lezingen over diverse interessante onderwerpen uit de rijke Leeuwarder geschiedenis. Data: zie activiteitenkalender op onze website.

Arrangementen

  • Entreekaart Oldehove biedt gratis toegang tot het Pier Pander Museum.
  • Deelname aan sommige HCL-stadswandelingen biedt gratis entree tot het Pier Pander Museum en de Oldehove.

Tours
Bijna elke dag start er om 13.15 uur een vaste wandeling met een Leeuwarder stadsgids vanuit het HCL. Op aanvraag zijn ook privé-wandelingen mogelijk met allerlei historische onderwerpen als thema en langs verschillende routes. Een rondleiding door het stadhuis of een begeleide fietstocht is ook een optie. Aanbeveling: opgave vooraf. Zie voor een actueel overzicht van tours en gegevens over prijzen en actuele begintijden www.historischcentrumleeuwarden.nl/stadswandeling.

Het informatiecentrum van het HCL. Google Streetview, 2014.Het informatiecentrum van het HCL.

Onderwijsprojecten
Zie voor een overzicht van het aanbod voor het onderwijs: www.historischcentrumleeuwarden.nl/educatie

Historisch Centrum Leeuwarden (HCL)
Groeneweg 1, 8911 EH Leeuwarden
tel. 058 – 233 23 50
historischcentrum@leeuwarden.nl
www.historischcentrumleeuwarden.nl
Open: di.-vr.: 11.00-17.00 uur, za.-zo.: 13.00-17.00 uur
Za.- zo.: archiefonderzoek alleen op afspraak
Entree: gratis.

Pier Pander Museum en tempel
Prinsentuin 1B
www.pierpander.nl
Open: juni t/m september, za. en zo. van 13.00-17.00 uur

Oldehove
Oldehoofsterkerkhof 1
www.oldehove.eu
Open: april t/m oktober, iedere dag van 13.00-17.00 uur

Exterieur van het Historisch Centrum Leeuwarden aan de Groeneweg.
Exterieur van het Historisch Centrum Leeuwarden aan de Groeneweg.