Hoe minder afval we verbranden, hoe beter

Amper twee weken woonde Aske in het studentenhuis toen hij meteen het initiatief nam om afvalscheiding in te voeren. Want al het afval in één bak gooien vond hij maar niks. Hij verzamelde aparte bakjes voor restafval, plastic afval, papier en glas en plaatste die in de keuken. Zijn huisgenoten raakten zo enthousiast over zijn initiatief dat iedereen op zijn gang nu aan afval scheiden doet.

Aske Berentsen (19 jaar) student sociaal werk aan het Rijn IJsselcollege is begaan met het milieu. “Ik heb afvalscheiding van huis uit meegekregen. Bij mijn ouders staan al jaren bakken voor de verschillende afvalstromen.”

Beter recyclen
“Apart weggooien juich ik alleen maar toe. Hoe minder afval we verbranden, hoe beter. We kunnen afval toch beter recyclen dan verbranden? Toen ik 18 werd, heb ik meteen een rekening geopend bij een bank die in groene projecten investeert. Soms maak ik me zorgen. Is er bijvoorbeeld nog genoeg olie over twee generaties?”

Aske woont op een zolderkamer in het Spijkerkwartier. Hij vindt het geen probleem om met het afval de trappen af te sjouwen naar de ondergrondse containers. “Op dit moment is er een verbouwing in het studentenhuis. Na de verbouwing ga ik mijn nieuwe huisgenoten op de andere gangen ook overtuigen van het nut van afvalscheiden. We hebben hier een Facebook-groep, dus dat  komt wel goed.”

Heb je nog vragen? Wat hoort in welke afvalbak?
Wil je weten welk afval in welke afvalbak hoort? Kijk op www.afvalscheidingswijzer.nl of download de afvalscheidingswijzer app voor Android en voor iPhone.

Wat mag er wel en wat mag er niet bij PMD?
Op www.arnhem.nl/pmd staat een overzicht van wat er wel/niet bij het PMD mag.

Waar staan de ondergrondse containers?
Op www.arnhem.nl/afval vind je een kaart met daarop waar in jouw buurt een ondergrondse container staat voor restafval, voor PMD afval, voor papier en voor glas.

Gratis PMD zakken
Je kunt gratis PMD zakken bestellen op www.zakkenbestellen.nl. Er zijn verschillende afhaalpunten waar je gratis de speciale PMD zak kunt halen. De kaart met deze afhaalpunten vind je op www.arnhem.nl/pmd.