Voor de SI gids, de Studenten Informatiegids voor Groningen, moest een advertentie gemaakt worden om over de studentenparochie te vertellen. Uiteindelijk kwam er als karakterisering te staan:

Internationale R.K. Studentenparochie biedt:

  • Voedsel voor de ziel
  • Vriendschap voor het leven
  • Verdieping en cultuur

Pastoor Arjen Jellema, vindt het een kloppende omschrijving. Heel kenmerkend voor de parochie is dat er zowel Nederlandstalige mensen meedoen, als ook een aantal uitwisselingsstudenten. De contacten die op deze manier ontstaan, zijn heel bijzonder: van uitwisseling in geloof tot diepe levenslange vriendschappen die ontstaan op deze manier.

Een van de studentes zegt hierover:
Ik vind het contact met internationale studenten heel leuk. Zo merk je dat de katholieke Kerk echt een wereldkerk is. Al die verschillende culturen is een verrijking. Er is een paar keer per jaar een ‘bring and share’, dat is een gemeenschappelijke maaltijd, waarbij ieder iets meeneemt uit zijn of haar thuisland. Altijd erg geslaagd!

Natuurlijk zijn we in de allereerste plaats een parochie, onderdeel van de Rooms Katholieke kerk en bestaan we om ook in een nieuwe studiestad het makkelijker te maken naar de kerk te gaan en geloof te verdiepen.

Iedere donderdagavond is er om 19.00 uur een Eucharistieviering, daarna begint de avond rond een thema. Iedere zaterdag om 17.00 uur is de Engelstalige Mis, die ook door veel mensen van de studentenparochie wordt bezocht. Normaal gesproken is er na afloop koffie of thee voor ieder die dat wil. (van 16.00 tot 17.00 uur wordt bovendien biechtgelegenheid gegeven in de kerk, het is ook mogelijk om voor een biecht een afspraak te maken met de studentenpastoor.)

De avonden van de studentenparochie staat in het teken van het vergroten van de kennis over het geloof om zo tot een verdieping van je geloofsleven te kunnen komen. Over het programma voor het komende seizoen lees je al veel op onze vernieuwde website.

Maar de activiteiten van onze studentenparochie blijven zeker niet beperkt tot geloofsgerelateerde onderwerpen alleen. De ontmoeting met elkaar en de verbondenheid zijn evenzeer van groot belang. Door sommige studenten is de parochie wel eens met familie vergeleken; met mensen bij wie je je thuis voelt en met wie je echt kunt praten… en feest vieren. Zo worden er naast de serieuze avonden ook filmavonden georganiseerd en gaan we regelmatig met elkaar uit eten of ondernemen gezamelijk iets. Een cultureel programma in de schouwburg hoort daarbij, evenals een bowling-avond of biljartavond.

Wat zeggen de studenten er zelf over?

Waarom ga je wel eens naar activiteiten van de studentenparochie?

M; Helemaal vanuit Friesland naar provincie Groningen heen en weer reizen om de bijeenkomsten bij te wonen, doe ik het heel graag. Waarom eigenlijk? Zelf ben ik in een katholiek gezin opgegroeid. Waar ik de liefde van God voel, is de juiste plek voor mij, want God is liefde. Die warmte en liefde heb ik gevonden in deze groep. Vanuit verschillende landen ontmoet ik daar studenten, iedereen is uniek met zijn of haar afkomst of cultuur.

E: Mijn geloof is heel belangrijk voor mij. Het geeft me zoveel vreugde en inspiratie. Ik vind het fijn hier met anderen over te praten en er meer over te leren.

P: Ik ben erbij gekomen aangezien ik mij aangesproken voel door het katholicisme. Zelf ben ik namelijk nog protestant. Over het geloof praten met leeftijdsgenoten en op die manier nog meer te weten te komen over het katholieke geloof is de belangrijkste reden waarom ik naar de studentenparochie te gaan

Hoe vind je de groep mensen die je daar tegenkomt?

E: Het is een hele diverse groep. Iedereen is welkom. Er zijn mensen bij die net begonnen zijn aan de studie en mensen die al enige tijd zijn afgestudeerd en werken of promotieonderzoek doen.

Wat vond je de leukste activiteit of avond waaraan je hebt meegedaan

L:  De leukste avond vond ik de avond dat we allemaal bijeen kwamen voor een gezamenlijke maaltijd (jaarlijks) georganiseerd. Dit zijn de momenten dat ik altijd erg kan genieten van het gezelschap om mij heen. Ook de activiteiten die buiten de kerk om worden georganiseerd, zijn de moeite waard, zoals de paasbrunch op Eerste Paasdag.

M: De leukste activiteit die ik ooit meegedaan heb, is het reis naar de Heilig Landstichting in Nijmegen met bezinningsdag door prof Rikhof en daarna richting Kevelaer voor een bedevaart.

P: Het mooiste vind ik de heilige mis op donderdagavond. Hierin besef je iedere keer weer de aanwezigheid van God. De mooiste activiteit na de mis vind ik wanneer wij het hebben over het leven van de heiligen. Vaak komt er een heilige aanbod waar onze studentenpastoor Arjen geweldig over kan vertellen. Soms is dat vanuit een historisch perspectief maar altijd hebben we het erover wie deze heilige was. Hierin klinkt dan ook gelijk de boodschap door, wat wij hier in ons leven mee kunnen. Wat wil deze heilige aan ons vertellen? Dat maakt het heel mooi en interessant.

Kun je nog niets vertellen over de bedevaartsreizen?

K vertelt over de reis naar Wenen: Vooral het bezoek aan het keizerlijk paleis en het algehele struinen door de stad was het leukst. De St Stephansdom viel wat tegen vanwege de toeristenmassa’s. Het kan leuker zijn om de Katholieke ‘twist’ buiten deze grote kathedralen te vinden om zo aan de toeristenindustrie te kunnen ontsnappen, zoals in het Karmelklooster waar we ook waren of in Klosterneuburg met de wijnproeverij.

M zegt over de Romebedevaart: De heilige trap, St. Paulus buiten de muren, Maria Maria Maggiore en de Eucharistieviering in de crypte van het Vaticaan vond ik de mooiste en indrukwekkendste plekken om te zien…

Wat wil je verder nog vertellen?

E: Ik vind het heel mooi dat in onze wereld, waar veel mensen vervreemd zijn van de kerk en geloof, een plek is om ons geloof te verdiepen en beleven. Bij de studentenparochie kan dat op een hele laagdrempelige en prettige manier.

L: – Het is werkelijk de moeite waard om (ook/zeker als student) betrokken te zijn bij de parochie. Op deze manier heb ik veel leuke mensen leren kennen, waarvan ik enkele ook mijn vrienden mag noemen.

Start evenement: donderdag 17 september, 20.00 uur

“Roomsche Santekraam”, een avond over heiligen en verhalen door Pater Hugo Beuker en studentenpastoor Arjen Jellema

Je bent van harte welkom en de consumpties zijn gratis!

Binnenlopen mag altijd, maar ivm de Corona-maatregelen wordt aanmelden zeer gewaardeerd: pastoorakhjellema@gmail.com

Adres: Pastorie St Jozef, Radesingel 4

Meer weten?
www.sintaugustinus.nl
Of mail naar: pastoorakhjellema@gmail.com