Haal alles uit je afval!

Welkom in Groningen! In deze stad hergebruiken we zoveel mogelijk van ons huishoudelijk afval. Dit doen we om grondstoffen, kosten en energie te besparen. Papier, glas, textiel en chemisch afval zamelt de gemeente apart in. Groente- fruit- en tuinafval (GFT) wordt deels apart ingezameld en plastic, metaal en de rest van het GFT worden achteraf uit het afval gehaald.

Huisvuil
In en rond de binnenstad kun je jouw afval kwijt in ondergrondse containers. Je opent de container met een huisvuilpas. Geen pas? Kijk op groningen.nl/afval om een nieuwe pas aan te vragen. In de buitenwijken gaan vuilniszakken in de grijze containers die huis-aan-huis worden geleegd.

Afvalwijzer
Vul jouw postcode en huisnummer in via groningen.nl/afval/afvalwijzer en je weet precies wanneer bij jou in de straat de verschillende soorten afval worden opgehaald.

Glas en oud papier
Overal in de stad staan papier- en glasbakken (vooral bij winkelcentra). Op groningen.nl/afval vind je de locaties. Oud papier wordt in sommige delen van de stad ook huis-aan-huis opgehaald. Kijk op de afvalwijzer wanneer dat in jouw straat gebeurt.

Textiel en kleine elektrische apparaten
Textiel wordt in de binnenstad tien keer per jaar opgehaald door GoudGoed (kringloopbedrijf). Je kunt dan tegelijk ook kleine elektrische apparaten meegeven (in een aparte plastic zak). Elektrische apparaten kun je ook kwijt in de winkels waar je elektrische apparaten kunt kopen of je levert ze in bij de chemokar of het afvalbrengstation. Her en der in de stad staan ook textielbakken waar je textiel (en schoenen) kwijt kunt. Op groningen.nl/afval vind je precies waar deze bakken staan.

Klein chemisch afval
Verf en batterijen kunnen worden ingeleverd bij de chemokar. Op de afvalwijzer staat wanneer deze bij jou in de buurt komt. Batterijen kunnen ook vaak bij supermarkten worden ingeleverd.

Kringloop
Bij kringloopwinkels als Mamamini en GoudGoed kun je tweedehands kleding, boeken en meubels wegbrengen.

Grofvuil
Vier keer per jaar kun je gratis grofvuil wegbrengen naar het afvalbrengstation (Duinkerkenstraat 99 of Electronstraat 2). Hiervoor zijn gratis bakfietsen beschikbaar. Informeer bij je WIJ-team wij.groningen.nl naar de mogelijkheden. Tegen betaling kan grofvuil ook worden opgehaald aan huis. Grote elektrische apparaten zoals koelkasten en wasmachines haalt de gemeente gratis aan huis op. Je moet hier wel een afspraak voor maken met de gemeente.

Groningen schoon, dankzij jou!
In een schone wijk, woont het fijner. Gooi daarom je afval in de container en zet er geen rotzooi of grofvuil naast. Zo help je Groningen schoon te houden en voorkom je een hoge boete. Is de container vol, kapot of staat er afval naast? Meld dit via de website of gebruik de app ‘Slim Melden’ voor telefoon en tablet.

Contact
Heb je vragen over afval of wil je grofvuil laten ophalen? Neem contact op met de gemeente.

14050
www.gemeente.groningen.nl/afval