We gaan er even vanuit dat je je allang hebt ingeschreven voor je studie en alles daaromheen geregeld hebt, zoals je lening. Voor de zekerheid zetten we de belangrijkste informatie hier op een rijtje. Hoe schrijf je je in voor een studie, hoe stap je over naar een andere studie en hoe schrijf je je uit als student?

Inschrijven
Het aanmelden voor een studie doe je via Studielink. Iedere opleiding kan aanvullende eisen stellen aan de toelating. Raadpleeg daarom altijd eerst de website van de onderwijsinstelling voordat je via Studielink een verzoek tot inschrijving doet. Om te kunnen inloggen op Studielink heb je een DigiD nodig. Als je nog geen DigiD hebt, moet je deze eerst aanvragen. Tussen het aanvragen en het ontvangen van de activeringscode kunnen 5 werkdagen zitten. Na het aanmelden voor een studie via Studielink krijg je een ontvangstbevestiging. Voor een opleiding aan een particuliere instelling hoef je je niet via Studielink aan te melden, dan schrijf je je rechtstreeks in bij die hogeschool of universiteit.

Wil je studiefinanciering aanvragen dan vraag je dat niet aan via Studielink, maar via DUO. In ons artikel over DUO lees je meer hierover.

Overstappen
Ben je erachter gekomen dat je studie toch niet helemaal bij jou past? Voor alle zaken met betrekking tot inschrijven, herinschrijven en uitschrijven kun je terecht bij Studielink:

  • Log in via Studielink.nl en ga naar ‘Mijn opleidingen’. Kies de optie ‘Verzoek tot uitschrijven’.
  • Kies bij reden beëindiging opleiding ‘Uitschrijven’, geef de gewenste einddatum (maand) in en geef bij de toelichting ‘Ik stap over naar een andere opleiding’ aan.
  • Kies de optie ‘Nieuwe inschrijving toevoegen’, meld je aan voor de opleiding van je keuze en volg de stappen die Studielink aangeeft.

Ook via DUO moet je je school- en studiegegevens wijzigen.

Uitschrijven
Heb je besloten om helemaal te stoppen met studeren, of ben je afgestudeerd? Ook daarvoor kun je terecht op Studielink. Kies voor ‘Verzoek tot uitschrijven’ als je de daaropvolgende maand niet meer ingeschreven wilt staan, of voor ‘niet herinschrijven’ als je tot het einde van het studiejaar ingeschreven wilt staan. Studielink geeft jouw verzoek tot uitschrijving door aan je hogeschool of universiteit.

Let op!
Via Studielink regel je niet het stopzetten van eventuele studiefinanciering en het studentenreisproduct. Dit moet je zelf doen via DUO.