Studenten worden extra hard geraakt door de coronacrisis. Stageplekken vervallen, studievertraging oplopen is vrijwel onvermijdelijk en ook het inkomen door bijbaantjes droogt op. Tijd dus om eens extra kritisch naar de financiën te gaan kijken.

Natuurlijk let je als student goed op je uitgaven, je wilt immers wel genoeg geld overhouden om te stappen en te genieten van het studentenleven. Toch zijn er vaak nog extra aspecten waarop bezuinigd kan worden. Dit levert misschien kleine bedragen op, maar veel kleine besparingen kunnen je op jaarbasis tot wel honderden euro’s schelen.

Bankzaken
Veel studenten zitten al jarenlang bij dezelfde bank en realiseren zich niet dat ze gemakkelijk kunnen besparen op bankkosten. Bankkosten betaal je onder andere voor het openen van een rekening, maar ook voor bijvoorbeeld het hebben van een creditcard. Banken verhogen de bankkosten regelmatig en het kan dus zomaar zijn dat je meer betaalt voor je bankrekening dan je denkt. Het kan dus financieel gunstig zijn om over te stappen naar een andere bank. Op geld.nl vind je een simpele vergelijkingstool die met een paar klikken de meest voordelige banken voor je op een rijtje zet. Ook kan je hier direct zien welke banken voordelige pakketten hebben voor studenten.

Spaarrente
Wie weet heb je door je bijbaan wat spaargeld op weten te bouwen. Alhoewel de spaarrente al jarenlang zakt kan het nog steeds uit om te kijken welke banken de hoogste spaarrentes hanteren. Spaargeld levert vandaag de dag weliswaar weinig op, maar het is verreweg de meest simpele manier om geld te verdienen. Het enige wat je hoeft te doen is spaarrentes vergelijken en bepalen welke bank de meest gunstige voorwaarden heeft. Ook hier kan het uit om jaarlijks te checken of je bank nog steeds de beste optie is, soms zijn er namelijk banken die speciale acties hebben om nieuwe spaarders aan te trekken, en daar kan je natuurlijk van profiteren!

Verzekeringen
Veel banken zijn gelinkt aan een verzekeringsmaatschappij en geven pakketkorting als je een bankrekening combineert met meerdere verzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan je zorgverzekering, je doorlopende reisverzekering en wellicht een inboedelverzekering. Hoe meer verzekeringen je afsluit, hoe hoger de pakketkorting doorgaans is. Zo kan je flink besparen zonder dat je er iets voor in hoeft te leveren!