Het hoger onderwijs bestaat uit het hoger beroepsonderwijs (hbo) en wetenschappelijk onderwijs (wo). Er zijn honderden opleidingen, bij tientallen onderwijsinstellingen, verspreid over heel Nederland waar je uit kunt kiezen.

Bachelor-master
Al een aantal jaar werken de onderwijsinstellingen met een bachelor-masterstructuur. Deze manier van lesgeven wordt in heel Europa gebruikt, waardoor diploma’s ook internationaal makkelijker met elkaar te vergelijken zijn. De opleidingen bestaan uit twee fasen: een bachelor- en een masterfase. Met een bachelordiploma kun je ook makkelijker in het buitenland je studie voortzetten of een baan zoeken.

Onderwijsinstellingen
Elke onderwijsinstelling is anders. Niet alleen qua opleidingenaanbod, maar zeker ook wat betreft voorzieningen en sociale omgang met andere studenten. Sommige instellingen organiseren regelmatig algemene activiteiten, andere laten studenten meer hun eigen weg vinden. Ook al weet je welke studie je wilt volgen, dan nog kan het verstandig zijn om bij verschillende scholen de sfeer te proeven. Het is wel zo prettig als je je er thuis voelt, de komende vier jaar zul je er immers vaak te vinden zijn.

Bedenk van tevoren welke waarden op een school voor jou belangrijk zijn. Ga je voor een grote mediatheek of een goed gevulde kantine, of vind je de bereikbaarheid belangrijker? Dit zijn dingen die meespelen in je uiteindelijke keuze. Er zijn ook onderwijsinstellingen waar je bijvoorbeeld de mogelijkheid wordt geboden om te bidden in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte. Dit is echter geen standaard voorziening.

Stad
Het kan zomaar gebeuren: je vindt de perfecte onderwijsinstelling, alleen de stad spreekt je niet aan. Vraag je dan af waarom de stad je niet aanstaat: heb je dat van horen zeggen of wéét je dat jij je er niet thuis voelt?

Als je een onderwijsinstelling bezoekt, zijn er vaak studenten aanwezig. Vraag hen eens wat er leuk en minder leuk aan de stad is en welke adressen echt de moeite waard zijn. Neem zelf ook een kijkje in het centrum als je daar nog tijd voor hebt. Zo kun je de sfeer proeven en je eigen mening vormen.

Waar op letten

  • Ben je niet zeker welke opleiding bij je past? Maak een top drie en bezoek van deze drie opleidingen de open dag.
  • Vraag tijdens een open dag goed door en staar je niet blind op hoe de afdeling er uit ziet. Elke opleiding wil graag nieuwe studenten en zal tijdens een open dag extra zijn best doen om de afdelingen er mooi en modern uit te laten zien.
  • Neem iemand mee om een open dag te bezoeken. Bijvoorbeeld (een van) je ouders of een goede vriend. Na afloop kun je met die persoon nog over de opleiding praten. Hij zal objectiever kijken en je ook op eventuele nadelen kunnen wijzen.
  • Praat niet alleen met docenten, maar vraag ook zeker studenten die er rondlopen hoe zij de opleiding ervaren. Let er daarbij op of ze echt enthousiast zijn of juist heel gemaakt overkomen.
  • Laat een paar dagen bezinken wat je hebt gehoord, na die tijd weet je meestal wel welke opleiding je wilt volgen.
  • Kom je er echt niet uit, doe dan eens een beroepskeuzetest.
Reageren