Het is zover: je gaat studeren in Amersfoort. Je hebt een opleiding en onderwijsinstelling uitgezocht en nu is het tijd om aan een nieuw avontuur te beginnen: die van het studentenleven. Of je nu in de buurt van je opleiding woont of niet, op kamers gaan maakt je studentenleven gegarandeerd onvergetelijk.

Verhuizen naar Amersfoort
Woon je nog niet in Amersfoort? Door op kamers te gaan, zul je snel nieuwe mensen leren kennen. Studentenhuizen bestaan meestal uit meerdere kamers met een gezamenlijke keuken en badkamer. De studenten die er al wonen, hebben er vaak al een of meerdere studiejaren op zitten en kunnen je precies vertellen waar je moet zijn.

Welke wijk?
Elke stad kent buurten en wijken waar je liever wel en liever niet wilt wonen. Als je niet uit de stad komt waar je gaat studeren en hier een woning wilt betrekken, is het handig je van tevoren in de stad te verdiepen om te bepalen welke wijk en welke buurt je het meest aanspreekt. Belangrijk bij een eigen woning uitzoeken, is dat je je er op je gemak voelt.

Meestal merk je al op het moment dat je de drempel overstapt of het huis je aanspreekt. Rijd ook gerust een paar rondjes door verschillende wijken. Aan de staat van de huizen en de bedrijvigheid op straat kun je vaak wel afleiden hoe de sfeer is in een wijk.

Soort woning
Er zijn verschillende mogelijkheden om op jezelf te gaan wonen. Je kunt er allereerst voor kiezen een kamer te betrekken in een woning waar meer studenten wonen. Dit betekent dat je over het algemeen de badkamer en keuken moet delen en dat er meestal geen gezamenlijke woonkamer is. De kosten van een dergelijke kamer zijn echter relatief laag.

Zie je het niet zitten om een badkamer en keuken met anderen te moeten delen, dan kun je er ook voor kiezen zelf een woning te zoeken. Meestal worden deze woningen via de woningbouw in de betreffende stad aangeboden en zijn de wachtlijsten erg lang. De kans dat je iets moois voor jezelf vindt, is dus kleiner. Bovendien zijn de kosten in verhouding hoger dan wanneer je alleen een kamer betrekt.

Om de kosten te drukken en toch een ‘eigen’ plekje te creëren, kun je ook besluiten om met een of meerdere goede vrienden een huis te zoeken. Het voordeel is dat je elkaar al kent, wat het minder erg maakt om een keuken en badkamer te delen. Tegelijk kan het ook een nadeel zijn dat je elkaar kent: wie weet is die vriend ontzettend slordig terwijl je dat niet verwacht had of juist overdreven netjes.

Huisgenoten
Als je op kamers wilt wonen, heb je te maken met huisgenoten. Niet altijd krijg je zomaar een kamer toegewezen. De kans is groot dat je eerst een keer langs moet komen zodat de huisgenoten kunnen bepalen of jij als persoon bij de andere bewoners past. Wanneer er een kamer vrijkomt in een studentenwoning, bepalen de bewoners vaak onderling wie die kamer krijgt. Als nieuwkomer kun je ervan uitgaan dat je de kleinste kamer krijgt toegewezen.