Hoofdpijn door een flinke kater of erg moe na een stressvolle tentamenweek? Een kwestie van een aspirientje en genoeg slapen, dan voel je je al snel weer goed. Het kan echter ook zijn dat je iets ergers onder de leden hebt. Zorg er daarom voor dat je bij een huisarts bij jou in de buurt terechtkunt. Samen met een tandarts is dit een van de eerste dingen die je regelt als je verhuist naar Rotterdam.

Verhuizen
Meestal betekent verhuizen ook een zoektocht naar een nieuwe huisarts en tandarts, ook als je binnen eenzelfde stad verhuist. Wanneer je in een andere wijk gaat wonen die buiten het bereik van de arts ligt, moet je overstappen. Steeds meer huisartsen en tandartsen hebben een volle praktijk.

Huisarts
Een huisarts moet snel bij een patiënt langs kunnen wanneer die niet in staat is om naar de praktijk te komen. Er wordt daarom vaak met een postcodebeleid gewerkt, oftewel: alleen wanneer je binnen het postcodegebied woont, kun je bij die huisarts terecht. Voor studenten is daar echter vaak een uitzondering voor, omdat zij zelden tot nooit een huisbezoek nodig hebben. Bel voor de zekerheid van tevoren de huisarts die je op het oog hebt voordat je je inschrijft.

Heb je een nieuwe huisarts op het oog? Neem dan telefonisch contact op om te vragen of de huisarts nieuwe patiënten aanneemt. Indien je besluit over te stappen moet je je oude huisarts hierover inlichten. Hij zal je dossier dan overdragen aan je nieuwe arts. Zelf hoef je niet bij je zorgverzekeraar aan te geven dat je een nieuwe arts hebt, dat doen ze bij de praktijk voor je. Als je veel contact hebt gehad met je oude dokter, kan het lastig zijn om een band op te bouwen met een nieuw persoon. Van tevoren kun je dan ook een kennismakingsgesprek aanvragen.

Tandarts
De tandarts hanteert vaak een soepeler beleid dan de huisarts wat verhuizen betreft. Je komt er immers voor minder dringende zaken. Meestal kun je dan ook gewoon bij je oude tandarts te blijven. Als je naar de andere kant van het land verhuist is het echter wel zo gemakkelijk om op zoek te gaan naar een nieuwe tandarts.

Als je de keuze voor een nieuwe tandarts hebt gemaakt, informeer dan of hij jou als nieuwe patiënt accepteert. Als hij je als nieuwe patiënt accepteert, dan geef je je persoonsgegevens door zoals naam, adres en telefoonnummer. De eerstvolgende keer dat je naar de tandarts gaat, neem je je identiteitsbewijs en verzekeringspasje mee. Vergeet niet je oude tandarts te laten weten dat je overstapt.