5 tips

Nog wat maand over aan het einde van je geld? Je bent niet alleen, als dit het lijden ietwat verzacht. Veel studenten kunnen wel wat maandelijkse besparingen gebruiken, maar om er nou iets voor te laten… Daarom 5 bespaartips waarvoor je niets hoeft te laten. En toch leveren ze al snel honderden euro’s per jaar op.

Internet, TV & bellen
Ga na welke diensten je echt gebruikt en welke niet. Vaste telefonie heb je waarschijnlijk niet, maar nog wel televisie? En kijk je ook echt? Of regel je alles online met Netflix? Internet Only is goedkoper dan een gecombineerd pakket. En wellicht is het sowieso weer eens tijd om over te stappen. Actietarieven gelden alleen voor nieuwe klant. Die korting pak je toch? Op Breedbandwinkel.nl is internet te vergelijken. En op deze site is internet, tv & bellen nog goedkoper dan bij de provider. Ze geven namelijk bovenop een actieprijs altijd nog 10 euro korting. Overstappen dus.

Oude studieboeken verkopen
Vak gehaald? Kleine kans dat je studieboeken ooit nog open gaan. Verkoop ze daarom. Dit doe je natuurlijk zelf en online. Het kan bijvoorbeeld op Marktplaats en bol.com. En zelfs al heb je een marker gebruikt, je boeken zijn snel verkocht. Let op. Als je te lang wacht met het verkopen zul je er steeds minder voor krijgen. Zoals je waarschijnlijk al gemerkt heb zijn de schrijvers van boeken wel zo ‘handig’ jaarlijks met een herdruk te komen. Natuurlijk kan je jouw nieuwe studieboeken ook weer tweedehands kopen.

Studentenkorting
Veel kroegen, restaurants, theaters, concertgebouwen en nog veel meer openbare gelegenheden kennen een studentenkorting. En dit krijg je gewoon op vertoon van je collegekaart. Soms werkt vragen het best. Misschien voelt niet iedereen hier zich comfortabel bij maar het werkt wel. En zeker met een groepje kan je best vragen of er korting geldt voor studenten. 10 procent – de gangbare studentenkorting – is zo snel verdiend.

Nooit alleen eten
Natuurlijk is alleen eten niet zo gezellig maar het is ook nog eens heel oneconomisch. Voor een persoon boodschappen doen is duur. Of je moet direct voor meerdere dagen koken. Maar gezellig is om gewoon vaak met 2 of 3 te eten. De prijs voor inkopen per persoon gaan fors omlaag en het levert een leuke avond op. Eet je wel alleen? Kook dan altijd voor meerdere dagen en vries in. Oh ja, en doe nooit boodschappen met een lege maag 🙂

Geen schulden
Deze klinkt als een inkoppertje maar geef geen geld uit dat je niet hebt. Gebruik geen creditcard en leen niet bij banken. Je bent dan twee keer arm. Als je de effectieve rente berekent op een lening schrik je. Zorg dat je niet buiten bundels belt of internet en dat je niet voor verrassingen komt te staan met gezamenlijke rekeningen zoals bij een vereniging of club. Lenen hoeft niet. Een bijbaan is zo gevonden.  Ook voor een paar uur per maand.

En natuurlijk zijn er nog tientallen tips te vinden als je even googelt. Maar deze 5 tips hebben mij altijd veel geholpen.