Het Groninger Student Corps ‘Vindicat atque Polit’ is de oudste studentenvereniging van Nederland. Momenteel telt de vereniging meer dan tweeduizend leden en meer dan tienduizend oud-leden. Met een nieuw pand aan de Grote Markt, veel evene menten en curriculaire ontwikkelingsmogelijkheden biedt Vindicat jou een onvergetelijke studententijd.

Wil jij vrienden voor het leven maken en je naast je studie ook op vele andere gebieden ontwikkelen? Dan is Vindicat de vereniging voor jou! Naast het drukke leven op de universiteit is er elke dag wat te beleven op Vindicat. Jij bepaalt zelf welk evenement bij jou past! Twijfel je nog? Lees dan hieronder een interview met Wessel Giezen, de Rector (voorzitter) van Vindicat.

Waarom ben jij lid geworden van een studentenvereniging?
“Ik ben lid geworden omdat ik het maximale uit mijn studententijd wilde halen, een lidmaatschap bij Vindicat maakte dat mogelijk.” Waarom zou iemand nu juist bij Vindicat lid moeten worden? “Voornamelijk omdat je bij Vindicat vrienden maakt voor het leven. Je komt terecht in een hechte groep leuke mensen. Zo woon ik – net als het overgrote deel van de leden – in een Vindicat huis met een groep jongens die niet alleen mijn beste vrienden, maar ook mijn broers zijn geworden. Naast deze jongens breng ik heel veel tijd door met mijn jaarclub. Maar ook de mogelijkheden die Vindicat biedt om jezelf te ontwikkelen naast je studie, door bijvoorbeeld commissiewerk, spraken en spreken mij enorm aan.”

Kost Vindicat me niet teveel tijd?
“Hoeveel tijd én geld je kwijt bent aan Vindicat, kun je helemaal zelf invullen. Bij ons is bijna elke dag iets te doen, maar het is belangrijk dat je je tijd zo inplant dat je genoeg tijd besteedt aan je studie. Om te helpen bij succesvol studeren bieden ouderejaars leden én Vindicat studieondersteuning. De Academische Raad ondersteunt je tijdens je gehele studie door middel van samenvattingen, tentamentrainingen, studeerplekken en meer. Afgelopen jaren lag gemiddeld het percentage van onze eerstejaarsleden dat zijn BSA haalt hoger dan het gemiddelde van de Hogeschool en de Universiteit. Vindicat is hierdoor geen belemmering maar juist een toevoeging op je studie.”

Vindicat

Wat maakt Vindicat uniek?
“Ik denk dat onze leden en oud-leden samen de hechtste vereniging van Nederland vormen. Dit sterke groepsgevoel zie je terug bij onze leden die elkaar overal opzoeken, of dit nou op de faculteit is of op vakantie. Zo vind je in Amsterdam kroegen die erom bekend staan vol te zitten met oud-Vindicaters. Zo zie je dus: niet alleen tijdens, maar ook ná je studententijd houd je een hechte band met Vindicat. Bij ons ontstaan vriendschappen voor het leven!”

Wie past er eigenlijk bij?
“Dat is een vraag die ik vaker heb gehoord. Sommige mensen denken dat Vindicat een vereniging is die niet voor iedereen openstaat. Niets is minder waar: het maakt niet uit wie je bent en waar je vandaan komt, het enige dat belangrijk is is dat je alles uit je studententijd wil halen. Vindicat heeft meer dan 2000 actieve leden met enorm veel creativiteit, enthousiasme en ambitie. Wij zijn op zoek naar enthousiaste mensen die samen met hen de tijd van hun leven willen beleven.”

Wat heeft Vindicat te bieden?
“Dat is bijna teveel om op te noemen. Als ik een paar dingen kort mag noemen: we hebben gigantisch veel leuke studentenhuizen in de binnenstad van Groningen waardoor het je bijna geen moeite kost om een kamer te vinden. Daarnaast heeft Vindicat talloze sporten culturele subverenigingen. We hebben een aantal bands met eigen repetitieruimte en heel veel actieve commissies. Je kan bij ons dagelijks eten voor 6 euro en een biertje drinken voor maar 90 cent. We organiseren vakanties en de spectaculairste feesten. Maar bovenal vormen we met al onze leden een sterk netwerk voor nu en voor later.”

Wat voor soort evenementen organiseren jullie?
“Wij organiseren heel veel verschillende soorten evenementen, waaronder de meest spectaculaire feesten, zoals Kermesse d’Hiver. Tijdens dit driedaagse feest wordt onze hele vereniging omgebouwd tot een bepaald thema. Daarnaast organiseren wij ook lezingen, recruitment diners en symposia. Een voorbeeld hiervan is Corpslegetour explained, waarbij we interessante sprekers uitnodigen, zoals een traumachirurg of een ex-geradicaliseerde. Tot slot organiseren wij ook veel culturele evenementen, zoals een open podium, waarbij iedereen die wilt en durft het podium mag betreden om zijn/haar talenten te laten zien.”

Wat zou je aankomend studenten willen meegeven?
“Wees ambitieus, haal je het maximale uit jezelf en uit je studententijd, zowel binnen maar ook naast je studie. Mocht je geïnteresseerd zijn in Vindicat, schroom dan niet om een keer langs te komen.”

Er gaan veel slechte verhalen rond over jullie Introductietijd… Misschien vinden nieuwe studenten het wel te eng om mee te doen, wat vind je?
“In het verleden zijn er zeker misstanden geweest tijdens de introductietijd. Daar heeft Vindicat veel van geleerd en de introductietijd op aangepast. Ieder jaar wordt onze introductietijd door meerdere instanties (binnen en buiten de vereniging) getoetst en hebben we ervoor kunnen zorgen dat de introductietijd een veilige tijd is waarin leden erachter kunnen komen of Vindicat bij hen past. Je moet wel weten dat de introductietijd een uitdagend karakter heeft en soms best afzien is. Persoonlijk vond ik het een leuke tijd waarin ik in korte tijd met heel veel leeftijdsgenoten kennismaakte en een goed beeld kreeg van hoe ik mijn studententijd moest aanpakken.”

Kijk ook eens op www.vindicat.nl, like onze Facebook en kom langs tijdens de KEI-week!