Als je op kamers gaat wonen denk je niet meteen aan brand. Toch is het goed om erbij stil te staan. Een beginnend brandje ontwikkelt zich binnen 5 minuten tot een grote uitslaande brand. De snelheid waarmee een brand zich verspreidt, extreem hoge temperaturen, volledig onherkenbare woonomgeving door donkere giftige rook, het is allemaal moeilijk voor te stellen. 

Brandoorzaken
De meeste branden beginnen tijdens het koken. Andere veel voorkomende oorzaken zijn het onvoorzichtig omgaan met kaarsen, sigaretten, open vuur en slecht onderhoud of verkeerd gebruik van elektrische apparaten.

Koolmonoxidevergiftiging
Koolmonoxide is een zeer giftig gas. Het ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Of je nu een geiser, cv of gaskachel hebt: om het aardgas te kunnen verbranden, is zuurstof nodig. Is er te weinig zuurstof, dan is de verbranding niet volledig en vormt er zich koolmonoxide. Het is een echte sluipmoordenaar: je proeft of ruikt het niet. Voor je het weet ben je bewusteloos.

Herkennen

  • De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid.
  • Ook voel je je verward en/of slaperig en krijg je een versnelde hartslag.

Tips voor een brandveilige kamer:

  • Rook niet in bed.
  • Kook niet buiten de keuken.
  • Houd gangen vrij van fietsen etc.
  • Vlam in de pan? Blus met deksel of blusdeken!

Heb je twijfels over de veiligheid van het pand waar JIJ in woont? Meld dit dan via www.tilburg.nl/melden