Trappen met twee leuningen aan beide kanten zijn het veiligst. Bij de veiligheid van een trap spelen naast de leuning nog twee zaken: de diepte van de trede en de helling. Een trap wordt dan ook steil of lui genoemd. Bij wenteltrappen wordt de tree steeds spitser. In feite is die trap slechts aan één kant begaanbaar.

Oorzaken
De meeste valongelukken gebeuren bij het naar beneden gaan. Vooral ouderen en jonge kinderen vallen het meest. Kinderen omdat ze te snel naar beneden gaan en ouderen die mogelijk al wat slechter ter been zijn. Veel ongelukken kunnen worden voorkomen door de trap veilig te maken. Deugdelijke leuningen en treden met een antislip laag. Stevige traphekjes onder en boven de trap voorkomen dat kleine kinderen zelf naar boven of beneden klauteren.

Luie trap
Een veilige en comfortabele trap is lui. Een helling van 25 tot 30 graden kost de minste energie. Steile trappen van 40 graden of meer kost meer fysiek vermogen. In nieuwbouw woningen zijn de trappen volgens het bouwbesluit luier geworden. Langere aantreden geven een goede steun aan de gemiddelde voet met schoen. De ideale aantrede is gesteld op 24,5 centimeter.

Leuning
De leuning wordt in hout of in rvs leuning variant geleverd. Ronde leuningen hebben een beter houvast dan rechthoekige en zijn daardoor veiliger. Het spreekt voor zich dat de bevestiging deugdelijk is. Een keilbout is in het algemeen steviger dan schroeven. Schroeven kunnen na verloop van tijd los gaan zitten.

Veiligheid
Mensen die moeite hebben met traplopen hebben het meeste baat aan een luie trap met een lange aantrede. Een rechte trap is het beste. Zeker bij ouderen is aan weerszijden een leuning een noodzakelijke veiligheid. Andere veilige oplossingen zijn een antislip bekleding en goede verlichting. Is traplopen zelfstandig niet meer te doen dan is het aanschaffen van een traplift te overwegen. Het is dan de beste oplossing om zelfstandig in het huis te kunnen blijven wonen.

Haast is zelden goed. Dit geldt zeker bij traplopen. Leg ook nooit voorwerpen op de traptreden. Een val van de trap leidt altijd tot botbreuk, een hersenschudding of kan fataal zijn.