Bespaar geld en grondstoffen

Welkom in Delft, waar wij zo veel mogelijk afval scheiden. Dit doen we om grondstoffen, kosten en energie te besparen. Bijna al je afval kun je scheiden. Wist jij dat ongeveer 94% van het huishoudelijk afval nog bruikbaar is? Zo houden we steeds minder restafval over. En dat is weer goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Kortom; een win-winsituatie. Het begint met zo weinig mogelijk afval produceren.

Hoe produceer je minder afval? Enkele tips!

 1. Koop minder; vraag jezelf af: “heb ik dit écht nodig?”
 2. Koop tweedehands, breng naar de kringloop
 3. Deel (dure) apparaten, die je niet vaak gebruikt, met anderen
 4. Repareer of laat repareren
 5. Maak etensrestjes op en drink kraanwater
 6. Een nee-nee-sticker op je voordeur voorkomt ongeadresseerd drukwerk. Op het Stadskantoor, Stationsplein 1, kun je gratis een sticker halen Meer informatie vind je op de website: www.delft.nl/milieu/afval

Afval scheiden
In gemeente Delft zamelt Avalex het huishoudelijk afval in. We scheiden onder andere:

 • Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (GFT)
 • Oud papier- en karton (OPK)
 • Plastic-, metaal- en drankverpakkingen (PMD)
 • Glazen verpakkingen (potten en flessen)
 • Textiel (ook kapot!)
 • Restafval

Bij veel supermarkten en doe-het-zelfzaken kun je kleine elektrische apparaten, mobieltjes, batterijen en (spaar)lampen inleveren. Zie www.wecycle.nl.

Verschillende soorten afvalcontainers

 • De meeste studenten wonen in een flat of in een woning zonder tuin aan de weg. Dan gebruik je ondergrondse (of bovengrondse) containers op straat.
 • Sommige flats hebben gemeenschappelijke ruimtes met containers voor afval. Je verhuurder informeert je hierover.
 • Woningen met een eigen tuin aan de weg hebben minicontainers.
 • Iedereen in Delft brengt glas en textiel naar verzamelcontainers in de wijk.

Mijn Avalex
Op www.avalex.nl kun je inloggen met je postcode en huisnummer. Dan zie je waar de dichtstbijzijnde verzamelcontainers zijn bij jou in de buurt. Als je minicontainers hebt, zie je wanneer Avalex deze komt legen. Ook vind je hier informatie over hoe je afval kunt scheiden.

Wij hebben in Delft schone containers, maar we adviseren toch om je schoenen aan te doen…

Grofvuil
Heb je afval dat niet in een container past, ofwel grofvuil? Als je dit niet kunt weggeven of verkopen, dan geldt:

 • Grofvuil kun je gratis laten ophalen door Avalex. Kijk op www.avalex.nl. Avalex haalt geen elektrische apparaten aan huis op.
 • Elektrische apparaten kun je gratis laten ophalen door de Kringloopwinkel. Ook als ze kapot zijn. Kijk op www.kringloopdelft.nl.
 • Grofvuil, elektrische apparaten en veel andere soorten afval kun je ook brengen naar de milieustraat van Avalex, Voltaweg 11. Zorg wel dat je een Avalex-pas hebt.
 • In sommige complexen zijn speciale afspraken over het grofvuil. Je verhuurder informeert je hierover.

Zet nooit grofvuil naast een ondergrondse container. Dit is niet toegestaan.

Woon je in de binnenstad?
Dan heb je meestal geen minicontainers. Ook is er in de binnenstad heel weinig ruimte voor verzamelcontainers. Daarom mag je OPK aanbieden in een doos of vastgebonden met een touw en restafval in een (stevige) vuilniszak.

OPK wordt één keer in de twee weken op dinsdag opgehaald. Restafval wordt elke woensdag opgehaald. Zet het afval op de inzameldag voor 7.30 uur buiten. Het is verboden om het de avond tevoren al op straat te zetten, vanwege het risico op zwerfvuil.

Er zijn in en rond de binnenstad ondergrondse containers voor PMD, GFT, glas en textiel. Bijvoorbeeld op de Kruisstraat bij het Bastiaansplein. Dat scheelt in huis ruimte en verkleint de kans op stank.