Hoe word jij afvalvrij?

In Deventer scheiden we ons afval zo goed mogelijk. Veel recyclebaar materiaal wordt aan huis opgehaald door Circulus-Berkel in samenwerking met Sallcon. Als nieuwe student in Deventer kun je dus ook een steentje bijdragen aan het milieu! Hieronder leggen we uit hoe het werkt.

Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (PMD)
De oranje container of plastic zak gebruik je voor verpakkingsafval van zowel plastic verpakkingen, metalen (blik) en drankpakken, ook wel PMD genoemd. De oranje containers worden eens in de vier weken geleegd; zakken één keer per twee weken. Twijfel je of iets wel bij PMD mag? Raadpleeg de lijst op www.circulus-berkel.nl. Hoe schoner de afvalstroom, hoe hoger het hergebruikpercentage!

Groente-, fruit- en tuinafval (GFT)
De groene container (of grijs met groene deksel) zet je één keer per twee weken gratis aan de weg. Woon je in hoogbouw en heb je een eigen schuur of terrein? Dan kun je gratis een GFT-container bij Circulus-Berkel aanvragen. Je kunt een GFT-container ook delen met andere bewoners. In andere gevallen doe je GFT bij het restafval.

Glas en oud papier
Glas en oud papier worden eens per twee weken opgehaald door Sallcon. Gebruik per afvalsoort een doos of kratje. Bind een touw om oud papier of doe het in een dichte doos zodat het niet kan wegwaaien. In Bathmen is de inzameling anders geregeld: daar wordt alleen glas opgehaald. Dat gebeurt één keer per vier weken

BEST-tas
Met de BEST-tas lever je boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed en textiel in. De BEST-tas wordt één keer per twee weken opgehaald door Sallcon, tegelijk met glas en oud papier. Je ontvangt vanzelf een nieuwe BEST-tas.

Wat overblijft is restafval
Daarvoor geldt een tarief per keer dat je een zak in de ondergrondse doet of de grijze container aan de weg zet. De grijze container wordt een keer per vier weken opgehaald. De inzameldata vind je in de afvalkalender op www.circulus-berkel.nl. Daar vind je ook adressen voor plastic zakken, nieuws en meer.

Wij halen restafval op met een grijze container (laagbouw) of je brengt het zelf weg naar een ondergrondse container met je milieupas. Belangrijk bij het gebruik van de ondergrondse container is dat je daar geen grofvuil in doet. Zakken mogen niet naast de container worden geplaatst. De boete is fors!

Wegbrengen
Veel recyclebare materialen kun je gratis wegbrengen naar het tijdelijke Recycleplein aan de Duurstedeweg. Grofvuil breng je weg naar het Recycleplein aan de Westfalenstraat. Kijk voor de openingstijden op www.circulus-berkel.nl.

Bruikbare tweedehands spullen breng je naar of koop je bij Kringloopcentrum
Het Goed 0570 6249 64, www.hetgoed.nl