Coronacrisis of niet, DUWO hoopt spoedig te beginnen met de nieuwbouw van 290 studentenwoningen in het Leidse Bio Science Park. Daarvoor is woensdag 14 oktober een erfpachtovereenkomst met de Universiteit Leiden gesloten.

De toekomstige nieuwbouw komt in het Schilperoortpark, op een locatie van de Universiteit Leiden. Hier verrijst een studentencomplex met 289 zelfstandige woningen over 22 verdiepingen en voorzieningen voor studenten. Op de begane grond komen, behalve een wasserette, drie goed ingerichte gemeenschappelijke ruimtes, waaronder een game & playroom, een studiecafé en een studieruimte.

Voor de toekomstige bewoners is het een geweldige plek om te wonen: een levendige campus, vlakbij universiteit, hogeschool, station Leiden CS en het stadscentrum. De locatie ligt aan het Kolffpad, in een groen parkachtig gebied. Het Bio Science Park, gericht op Life Science & Health, huisvest ruim honderd bedrijven en kennisinstellingen uit de biotechnologische sector en is daarmee de grootste Life Science cluster van Nederland. De woningen krijgen voor studenten betaalbare huurprijzen. Het grootste deel van de woningen is bestemd voor studenten onder de 23 jaar en de andere woningen zijn voor studenten vanaf 23 jaar. Voor alle woningen is huurtoeslag mogelijk.

De ideale common room volgens studenten
Voor de inrichting van de common room hield DUWO vorig jaar een workshop waarin studenten konden aangeven wat ze belangrijk vinden. Daaruit bleek vooral een grote voorkeur voor een goede combinatie van mogelijkheden om te studeren en gezellig samen te ontspannen. Zo vroegen de studenten om onder meer geschikte ruimte waar je kunt studeren, inventaris voor spelletjes (bijv. voetbaltafel, biljarttafel, spelletjes e.d.), goed verplaatsbare meubels zodat de opstelling kan worden veranderd al naar gelang er bijvoorbeeld wordt gestudeerd, een voetbalwedstrijd gekeken of gewoon gezellig gelounged, goede koffie uit een professioneel koffieapparaat en mogelijkheden om samen te koken en een picknicktafel buiten. DUWO probeert de gemeenschappelijke ruimten room zoveel mogelijk naar de ideeën van de studenten in te richten. De gezamenlijke ruimten zullen mede als alternatief dienen voor externen, bijvoorbeeld voor publieke functies van de universiteit.

Natuurinclusief
In het Bio Science Park wordt natuurinclusief gebouwd. Dat betekent vooral veel toepassingen voor klimaatadaptatie en biodiversiteit. Ook het nieuwe studentencomplex wordt – behalve met de van overheidswege geldende duurzaamheidsmaatregelen – vanuit natuurinclusief uitgangspunt gebouwd. Zo krijgt het complex een groen (sedum)dak, dat voor buffering van regenwater, luchtzuivering, vermindering van stedelijke hittestress en biodiversiteit zorgt. Het groendak krijgt ook insectenhotels. Gevels op de begane grond worden eveneens voorzien van groen en van nestkasten voor vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Door de aansluiting op de stadsverwarming wordt het complex volledig gasvrij. De bewoners gaan elektrisch koken; stroom wordt opgewekt met zonnepanelen.

Snel beginnen
Ondanks de coronacrisis wil DUWO zo snel mogelijk beginnen met het nieuwe studentencomplex. “We zijn enorm blij met de mogelijkheid hier te kunnen bouwen. Het Bio Science Park is een bijzondere locatie in de stad waar veel functies samenkomen in een heel mooie groene omgeving,” zegt Anneleen Lagae, directeur van DUWO-Leiden. “En juist in deze tijd is bouwen van groot belang, in het algemeen om de economie draaiende te houden en voor studenten om de kamertekorten te helpen oplossen. De vraag naar studentenhuisvesting is komende jaren fors in Leiden en het is onze maatschappelijke missie om voor zoveel mogelijk goede betaalbare studentenwoningen te zorgen. Dit studentencomplex wordt een mooie bijdrage, in ieder opzicht.”

Ook Michel Leenders, directeur Vastgoed van de Universiteit Leiden, is zeer verheugd over dit nieuwe gebouw van DUWO. “Dit studentencomplex is de laatste stap in de transformatie van het Schilperoortgebied. Na meer dan tien jaar ontwikkelen is hier een zeer aantrekkelijk woongebied op oopafstand van het station en de binnenstad verrezen.”

Het plan voor het nieuwe studentencomplex is ontworpen door Klunder Architecten uit Rotterdam. De bouw wordt uitgevoerd door Waal Bouw uit Vlaardingen en begint spoedig. Naar verwachting is die medio 2022 afgerond.