Natuurlijk wil je als kersverse student optimaal genieten van het studentenleven. Je struint zo veel mogelijk feestjes af en studeert tot in de late uurtjes omdat je het eerder te druk had met andere dingen. Misschien staat het niet bovenaan je prioriteitenlijstje tijdens je studententijd, maar toch is het verstandig om je gezondheid in de gaten te houden.

Stress
Een studie, misschien zelfs twee studies tegelijk, commissies, bestuursfuncties, een bijbaan… steeds meer studenten hebben last van stress, angst en/of prestatiedruk tijdens hun studententijd. Een gezonde dosis stress zorgt ervoor dat je extra alert reageert of geconcentreerd kunt leren voor een  lastig tentamen. Het wordt ongezond als je te lang spanning voelt en geen tijd meer kunt of wilt nemen voor ontspanning. Plannen en prioriteiten stellen zijn belangrijk om stress te vermijden of verminderen.

Stort je niet blindelings op je taken, maar maak een afweging: wat is op dit moment het belangrijkste? Kijk verder dan die ene dag en begin op tijd met een uitgebreid essay dat je later moet inleveren. Bepaal per vak hoeveel tijd je denkt nodig te hebben en maak op basis daarvan een planning. Wees realistisch en neem ook tijd voor ontspanning! Vind een balans tussen studie en andere activiteiten en als het niet te combineren is, maak dan keuzes. Misschien slaap je wat meer en kun je je volledig op je studie en bestuursfunctie storten als je die ene commissie achterwege laat. Je lichaam en geest hebben grenzen!

Als je langere tijd last hebt van studiestress, doe je er goed aan om hulp te zoeken. Heel wat scholen voorzien in een studiebegeleider. Deze kan je ondersteunen bij het opmaken van planningen of bij het zoeken naar oorzaken van je aanhoudende stress of angsten.

Nachtrust
Een drukbezette agenda die zowel nachtelijke studentenfeestjes als vroege verplichtingen bevat; slapen is waarschijnlijk het eerste waar je als student op bezuinigt. Maar is dit wel zo verstandig? Een slaaptekort zorgt voor een verminderde concentratie, verminderd denkvermogen én een slechter humeur. Probeer voldoende te slapen en probeer vóór middernacht in bed te liggen, dan heb je extra profijt van je nachtrust.

Beweging
Probeer te vermijden dat je meteen kilo’s aankomt in je eerste collegejaar. Meld je aan voor sportfaciliteiten in de buurt van je hogeschool of universiteit; zo is de drempel lager om na je colleges een uurtje te gaan sporten. Je kunt er ook voor kiezen om lid te worden van een studentensportvereniging, wat ook nog erg gezellig is tussen trainingen door. Laat een drukke studieplanning niet de reden zijn om sporten over te slaan. Na het sporten heb je juist weer energie om je op je studie te storten!

Voeding
Naast de nodige lichaamsbeweging is gevarieerd eten nodig om je lichaam gezond te houden. Eet je steeds hetzelfde, dan is het lastig om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Eet voldoende groente en varieer daarbinnen zo veel mogelijk. Het is ook belangrijk om regelmatig te eten. Het ontbijt plan je binnen een uur na het opstaan, daarna heeft het de voorkeur om elke drie tot vier uur wat te eten om je lichaam van brandstof te blijven voorzien.