Het studentenleven is prachtig, maar kost helaas ook geld. Misschien krijg je een financiële bijdrage van je ouders of leen je een bedrag om rond te komen. Het is echter ook wel prettig om je eigen geld te verdienen met een bijbaan. Vooral als deze ook nog eens studiegerelateerd is. Er is genoeg werk te vinden met flexibele tijden, zodat je studie en studentenleven er niet onder hoeven te lijden. Kom dus van die bank af en ga op zoek naar een (bij)baan die goed bij je past!

Oriënteren
Met een baan heb je verplichtingen. Dat je niet altijd zin hebt om te gaan is niet raar, maar als je zeker wilt weten dat je het langer dan een paar weken volhoudt, kun je het beste een baan zoeken die bij je past. Wat zijn je interesses? Waar liggen je kwaliteiten? En op welke tijden en dagen kun je werken? Bedenk goed wat je wilt bereiken met een baan: wil je snel en makkelijk geld verdienen, wil je wat leren op een bepaald gebied of wil je vooral een gezellige tijd hebben en nieuwe mensen leren kennen? Als je hier eenmaal uit bent, kun je een stuk gerichter naar een baan zoeken.

Je bent er nu misschien nog niet zo mee bezig, maar het kan handig zijn voor later om voor een relevante bijbaan in je studie richting te kiezen. Als je Hotelmanagement studeert is een bijbaan in de horeca natuurlijk perfect, maar als student Rechten kun je beter aan de bel trekken bij een advocaten kantoor of deurwaarder. Misschien hebben zij nog iemand nodig voor de administratie of receptiewerk. Je krijgt als student natuurlijk niet de beste functie binnen het bedrijf, maar je leert op deze manier wel de sector kennen én je breidt je netwerk uit.

Vacatures bekijken
Als je weet wat je ongeveer wilt, kun je via verschillende kanalen op zoek gaan naar een baan. Vraag rond in je netwerk of doe een oproep via social media. Tijdens de introductietijd wordt er vaak promotie gemaakt voor studentenbanen. Daarnaast zijn er uitzendbureaus die gespecialiseerd zijn in studentenwerk. Loop eens binnen zodat je meteen een indruk krijgt van de beschikbare vacatures. Via een uitzendbureau verdien je vaak minder dan wanneer je door een bedrijf zelf in dienst wordt genomen, en het gaat meestal om tijdelijk werk.

Via internet worden talloze vacatures aangeboden. Je kunt je aanmelden voor zo’n website en een persoonlijk profiel aanmaken. Daarin kun je je wensen kenbaar maken. Eens in de zoveel tijd krijg je een e-mail met beschikbare vacatures. Je kunt dan zelf bepalen of je daarop wilt reageren. Via deze websites kun je ook je cv online zetten zodat bedrijven jou kunnen zoeken.