Dit moet je weten!

In Nederland zijn een heleboel geneesmiddelenonderzoeken waar je aan mee kunt doen. Bij een geneesmiddelenonderzoek worden medicijnen getest, voordat ze op de markt komen. Tijdens het onderzoek krijgen de deelnemers een hele lage dosis van het nieuwe medicijn toegediend. Zo kunnen de onderzoekers bijvoorbeeld eventuele bijwerkingen opsporen.

Als je deelneemt aan een geneesmiddelenonderzoek, staat er een leuke vergoeding tegenover. Een prima manier voor studenten om wat extra’s te verdienen dus. Toch bestaan er nog een hoop onduidelijkheden over dit soort onderzoeken. Daarom lees je hier precies wat je moet weten over een geneesmiddelenonderzoek.

Wat gebeurt er tijdens een geneesmiddelenonderzoek?
Hoe het onderzoek er precies uitziet, is natuurlijk afhankelijk van het medicijn dat wordt onderzocht. Bij sommige onderzoeken blijf je maar een dag in het onderzoekscentrum, terwijl je bij andere geneesmiddelen misschien wel langer dan 10 dagen moet blijven. Gelukkig is er in het onderzoekscentrum genoeg te doen. Er is snelle wifi en er staat een heel entertainmentpakket in de woonkamer met computers, PlayStations 4 en tv’s met Netflix. In het onderzoekscentrum is ook ruimte om te studeren, waardoor je een geneesmiddelenonderzoek heel goed kunt combineren met je studie. Bij lange onderzoeken worden ook regelmatig uitstapjes gepland voor de groep. Je gaat dan bijvoorbeeld bowlen of naar de bios. Je hebt tijdens het onderzoek dus best veel vrije tijd, maar je hoeft je nooit te vervelen.

Wat krijg je betaald als je deelneemt aan een geneesmiddelenonderzoek?
Ook verdien je met een geneesmiddelenonderzoek een leuk zakcentje. De vergoeding ligt meestal tussen de €121 en €227 per dag. Voor sommige onderzoeken krijg je nog een extra vergoeding, zoals bij een oogonderzoek. Daarnaast worden je reiskosten van en naar het onderzoekscentrum vergoed. Als je dus geen studenten-ov meer hebt, kost de reis je nog steeds niks!

Is het gevaarlijk om mee te doen aan een geneesmiddelenonderzoek?
Voordat je meedoet aan een geneesmiddelenonderzoek wil je natuurlijk weten of er risico’s aan kleven. Je wilt immers niet zelf ziek worden tijdens het onderzoek! Gelukkig hoef je je daar niet veel zorgen om te maken, want er gelden hele strenge regels om medicijnen bij mensen te mogen testen. Alle geneesmiddelenonderzoeken in Nederland worden eerst door de Medische Ethische Toetsingscommissie bestudeerd. Zij zorgen ervoor dat nieuwe medicijnen pas bij mensen toegediend worden als deze al uitvoerig getest zijn en veilig zijn bevonden voor de volgende fase van onderzoek.

Mag iedereen deelnemen aan een geneesmiddelenonderzoek?
Iedereen die gezond is, kan deelnemen aan een geneesmiddelenonderzoek. Per onderzoek zijn ze vaak wel op zoek naar een specifieke doelgroep, zoals mannen of vrouwen, rokers of niet-rokers of mensen in verschillende leeftijdscategorieën. Per jaar mag je maximaal 4 keer meedoen aan een onderzoek.

Wil jij ook een keer meedoen aan een geneesmiddelenonderzoek? Kijk dan op de website van PRA Health Sciences in Groningen of er een onderzoek is dat bij je past.