Om de succesproducties van de Nederlandse Reisopera uit Enschede te bekijken, hoef je tegenwoordig de deur niet meer uit! Het online platform OperaVision biedt de opera L ‘Orfeo (Monteverdi) aan via het YouTube-kanaal van NPO Radio 4. Nog nooit een opera gezien, maar wel nieuwsgierig? Dit is je kans, kijk gewoon vanuit je eigen luie stoel.

Nog nooit een opera gezien, maar wel nieuwsgierig? Dit is je kans, kijk gewoon vanuit je eigen luie stoel.

Het verhaal van Orpheus
Op de huwelijksdag van Orpheus en Euridice wordt zij gebeten door een slang en sterft. Orpheus kan haar dood niet accepteren. Hij besluit af te dalen in de onderwereld, het rijk van de doden, in een ultieme poging om haar terug te halen en zo zijn geluk terug te krijgen. Hij overtuigt de goden van de onderwereld ervan om Euridice met hem mee terug te laten gaan naar het rijk van de levenden. Orpheus krijgt hiervoor toestemming van de god Pluto, maar deze verbiedt hem om op de terugweg naar de bovenwereld naar Euridice om te kijken. Orpheus wordt onzeker, kijkt toch achterom naar Euridice en verliest haar voor een tweede keer.

Scenefotografie: Marco Borggreve

Samenwerking met Studio DRIFT en Dance Company Nanine Linning
Het Orpheus-verhaalheeft kunstenaars van alle tijden altijd geïnspireerd. Daar verzamelde regisseur Moinque Wagemakers voor deze versie een aantal kunstenaars om zich heen. Met choreograaf Nanine Linning en haar eigen Dance Company smeedde zij de tien zangers en tien dansers tot één homogene groep die permanent op het toneel staat. Samen met de bewegende installatie ‘Ego’, van kunstenaar Lonneke Gordijn (Studio DRIFT) vormen zij een levend organisme en immer veranderend toneelbeeld.

Scenefotografie: Marco Borggreve

Deze Orfeo is een eigentijds totaalkunstwerk voor liefhebbers van opera, dans en beeldende kunst. De pers was dan ook lovend:

NRC ★★★★ “Betoverend mooie L’Orfeo”
Volkskrant ★★★★  “Zangers en dansers golven als één organisme over het podium”

Nederlandse Reisopera
Theater: Wilminktheater
Ateliers: Performance Factory
www.reisopera.nl