Maak tijd voor een studie, stage of baan in het buitenland

Tijdens het studentenleven staan ontwikkeling en ervaringen opdoen centraal. Naast je studie geniet je van de leukste feesten en tripjes en leer je nieuwe mensen kennen. Dit hoeft zich echter niet te beperken tot Nederland. Ga de grenzen over en maak tijd voor een studie, stage of baan in het buitenland. Hiermee sta jij na jouw studie on top of the world.

Studie, stage of werk?
Als je een tijd in het buitenland wilt doorbrengen heb je verschillende mogelijk heden. Sommigen kiezen voor een tussenjaar, anderen halen liever studiepunten in het buitenland. Veel hogescholen en universiteiten bieden uitwisselingsprogramma’s met buitenlandse onderwijsinstellingen aan. Het voordeel hiervan is dat je school al een heleboel regelt voor je, zoals het contact met de buitenlandse onderwijsinstelling  en het nodige papierwerk. Als je buiten je studie om naar het buitenland wilt, vaak voor (vrijwilligers)werk, moet je meer zelf uitzoeken.

Raadpleeg eens websites als:
www.buitenland-werken.nl
www.internationalefuncties.nl
www.wereldwerk.eu
www.activityinternational.nl
www.wilweg.nl
www.cvster.nl

Voor vertrek
Voordat je vertrekt naar een stage of studie in het buitenland, is het belangrijk dat je een aantal taken goed op een rij zet.

Denk hierbij aan:

  • Sluit de stage of studie qua inhoud en niveau aan op je opleiding?
  • Voldoet de stage of studie aan de eisen van je onderwijsinstelling?
  • Krijg je vanuit je stageplaats de juiste begeleiding?

Bij een buitenlandse stage of studie moet je vaak veel eerder starten met de voorbereiding dan voor een stage in Nederland. Check wat er van je gevraagd wordt bij je buitenlandse werk- of studieplek en wanneer alles verzonden moet zijn. Kijk vooral uit met nationale toelatingstesten en taaltesten die soms flink wat studie vereisen en soms alleen op bepaalde data gemaakt kunnen worden. Ook het tekenen van een toelatingsdocument of stageovereenkomst kan even duren.

Volgens de wet dien je je uit te schrijven bij je Nederlandse gemeente (wat hetzelfde betekent als emigreren) als je voor meer dan acht maanden binnen de periode van een jaar in het buitenland zult verblijven. Dit geldt ook voor een studie in het buitenland. Emigratie heeft gevolgen voor de opbouw van AOW en je recht op zorg in Nederland.

Visum en werkvergunning 
Wanneer je stage of studie in het buitenland rond is, moet je een visum en een werkvergunning (niet nodig binnen Europa) regelen. Hier kun je, afhankelijk van het land waar je stage gaat lopen, veel tijd aan kwijt zijn. Begin hier dan ook op tijd mee! Als stagiair in het buitenland ben je vaak verzekerd voor bedrijfsongevallen via het bedrijf waar je stage loopt, vraag dit voor de zekerheid even na bij je werkgever.

Binnen de EU heb je overal automatisch een permanente verblijfsvergunning. In de meeste landen buiten de EU heb je een visum nodig om er langere tijd te kunnen verblijven. Meestal bestaat er in het betreffende land een speciaal studentenvisum. Met een dergelijk visum is het meestal niet toegestaan om naast je studie te werken. De beste manier om informatie te vinden over de procedures en kosten voor het aanvragen van een visum is door contact op te nemen met de universiteit waar je wilt gaan studeren.

Verzekering
Ben je jonger dan 30 jaar en ga je alleen studeren in het buitenland, dan ben je verplicht je Nederlandse zorgverzekering te behouden. Je bent in het buitenland dus gewoon verzekerd via je Nederlandse zorgverzekering. Wel is het aan te raden om voor je vertrek te informeren of het afsluiten van een reisverzekering, of eventuele aanvullende dekking, verstandig is. De zorg die je in het buitenland ontvangt wordt namelijk overeenkomstig Nederlandse tarieven en jouw zorgpakket vergoed. Mocht de zorg die je ontvangt in het buitenland duurder uitvallen dan deze in Nederland zou kosten, dan betaal je over het algemeen het verschil zelf, tenzij je je hier aanvullend voor hebt laten verzekeren.

Kosten
Net als in Nederland zijn bij studeren in het buitenland drie kostenposten het grootst: collegegeld, huisvesting en levensonderhoud. Daarnaast moet je rekening houden met (extra) kosten voor je zorgverzekering en moet je in landen buiten de EU vaak voor een studentenvisum betalen. De kosten voor studeren in het buitenland kunnen sterk per land en zelfs per stad of universiteit verschillen. Het collegegeld is hierbij niet automatisch de grootste kostenpost, dus houd daar rekening mee als je de kosten voor een studie in het buitenland wilt inventariseren. Om de kosten te drukken zijn er een aantal zaken die je in Nederland kunt regelen:

  • Woon je op kamers? Zorg dan dat je op tijd een onderhuurder hebt gevonden.
  • Woon je nog thuis? Vergeet dan niet een uitwonende beurs aan te vragen bij DUO.
  • Heb je een OV-chipkaart? Dan kun je deze tijdens je stageperiode in het buitenland inleveren bij DUO. In plaats daarvan krijg je dan een OV-vergoeding per maand.
  • Sommige opleidingen en instellingen bieden beurzen aan voor studenten die in het buitenland stage gaan lopen. Zoek dit minstens een half jaar voordat je begint met je stage in het buitenland uit.

Tip!
Raadpleeg je huisarts of specialist als je onder doktersbehandeling bent. Bepaalde ziekten kunnen in andere landen namelijk verergeren en/of vereisen een aangepaste medicatie.