Word jij iedere week in een ander bed wakker? Heb je alleen seks met je verkering of zit je totaal niet op seks te wachten? Dit is allemaal oké natuurlijk. Voor veel mensen is de studententijd bij uitstek het moment om eens goed te gaan experimenteren met hun seksualiteit.

Seks is leuk! En seks is het allerleukst als het zonder zorgen gebeurt. Waarbij niets gebeurt wat jij niet wil en je niet bang hoeft te zijn voor een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of een onbedoelde zwangerschap.

Soatest
Het condoom is het enige anticonceptiemiddel dat zowel beschermt tegen soa én onbedoelde zwangerschap.  Heb je zonder condoom seks gehad, laat je dan testen op soa. Ook als je geen specifieke klachten hebt. Want niet iedere soa zorgt voor klachten. Bijvoorbeeld chlamydia.  Heeft de vrouwelijke sekspartner geen anticonceptie genomen om een zwangerschap te voorkomen? Denk er dan ook aan om een morning afterpil te kopen. Dit kan gewoon bij de drogist en deze kun je tot 72 uur na het onbeschermde contact innemen. Let wel: hoe eerder hoe beter!

Heb je langer dan drie maanden een vaste partner en wil je stoppen met vrijen met condoom? Laat je dan samen testen op soa  voordat je het condoom achterwege laat en alleen nog anticonceptie gebruikt om een onbedoelde zwangerschap te voorkomen.

Je kan je laten testen op soa bij je huisarts. Jongeren tot 25 jaar kunnen hiervoor ook gratis en anoniem bij de GGD terecht.  Bel voor het maken van een afspraak in Zwolle met GGD Twente.

We hebben spreekuurlocaties in Enschede en Almelo. Neem contact met ons op via 053-487 6848. Dit kan op werkdagen tussen 10.30u en 13.00u. Of kijk op www.ggdtwente.nl

Tevens kan je ook testen in Doetinchem. Deze locatie valt onder GGD Noord- en Oost Gelderland. Iedere werkdag te bereiken via 088- 44 33 344 tussen 8.30 en 10.30 uur.

Sense
Sense is het jongerenspreekuur over seksualiteit van de GGD. Het is bedoeld voor jongeren tot 25 jaar en je kunt hier gratis en anoniem terecht voor informatie, hulp en advies over bijvoorbeeld, anticonceptie, onbedoelde zwangerschap, pijn bij het vrijen, homoseksualiteit, genderspecifieke vragen en seksueel geweld. Ook kun je je laten testen op soa.

Sense heeft ook een website met daarop betrouwbare informatie en antwoord op ál je vragen over seks. Neem eens een kijkje op: www.sense.info.

Voor meer informatie over anticonceptie kun je terecht op www.anticonceptievoorjou.nl.

Voor het maken van een afspraak bij Sense kun je contact opnemen met GGD Twente, via eerdergenoemd telefoonnummer.  

Bezoekadres
In Enschede is de GGD gevestigd op het volgende adres: Nijverheidsstraat 30, 7511 JM Enschede. Testen in Almelo kan hier: Ziekenhuis ZGT Almelo, poli 0.9. Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo.