Naast de keuze welke opleiding je gaat doen, sta je misschien ook voor de keuze om op kamers te gaan of thuis te blijven wonen. Dan is het handig om eerst na te gaan wat op jezelf wonen eigenlijk kost.

Behalve collegegeld, moet je rekening houden met kosten voor levensonderhoud en verzekeringen. Ga je op kamers, dan komen er nog meer kosten bij. Als je op jezelf woont, kun je ongeveer rekening houden met de volgende maandelijkse kosten in euro’s (bron Nibud Studentenonderzoek 2017):

 • € 417,-   Huur
 • € 181,-   Boodschappen
 • € 58,-     Studieboeken en -benodigdheden
 • € 63,-     Vervoer (naast de OV-kaart)
 • € 146,-   Ontspanning, uitgaan en sport
 • € 47,-     Kleding en schoenen
 • € 106,-   Zorgverzekering
 • € 26,-     Telefoon

Deze bedragen zijn de gemiddelden van de studenten die hier geld aan uitgeven. Het collegegeld voor het hoger onderwijs voor 2021/2022 is € 1.084,- (50% vanwege de coronamaatregelen). Dit komt neer op een bedrag van € 91,- per maand.

Betaal ik teveel kamerhuur?
Denk je dat je (te) veel kamerhuur betaalt? Dat kun je controleren met behulp van het puntensysteem voor huurwoningen op de website van de rijksoverheid. Je vindt op deze website ook de volgende handige informatie:

 • De rechten en plichten van huurders
 • Het huurcontract
 • Servicekosten
 • Onderhoud
 • Formulieren downloaden, bijvoorbeeld om een huurverlagingsprocedure te starten
 • Handige links en telefoonnummers

Bijbaantje
Een groot deel van de hbo- en wo-studenten (70%) heeft naast de studiefinanciering een bijbaantje. Ze verdienen daarmee zo’n € 409,- per maand.

Belastingteruggave
Uit onderzoek blijkt dat werkende studenten ieder jaar geld mislopen omdat ze niet of verkeerd aangifte doen. Heb je een bijbaantje of een baantje gehad, dan heb je waarschijnlijk te veel belasting betaald. Vergeet niet om aangifte te doen zodat je een deel hiervan kunt terugkrijgen. Uit het Nibud Studentenonderzoek van 2017 bleek dat door de belastingaangifte te doen, studenten gemiddeld € 33,- per maand terugkregen! Daarnaast kun je, onder voorwaarden, een gedeelte van je studiekosten of andere scholingsuitgaven aftrekken bij de Belastingdienst.

Zorgtoeslag en huurtoeslag
Als je 18 bent, ben je verplicht zelf een zorgverzekering af te sluiten. Vergeet niet dat je dan ook zelf recht hebt op zorgtoeslag! Ook al betalen je ouders de zorgverzekering, of komen zij niet in aanmerking voor de toeslag omdat hun inkomen te hoog is, dan nog heb jij zelf recht op zorgtoeslag. Woon je zelfstandig en niet in een studentenhuis, dan kom je wellicht in aanmerking voor huurtoeslag. Kijk op www.toeslagen.nl waar je recht op hebt!

Verzekeringen
Als je 18 wordt of op jezelf gaat wonen moet je een aantal zaken zelf regelen. Verzekeringen bijvoorbeeld. Waarvoor moet je als student verzekerd zijn?

Zorgverzekering
Vanaf je 18e ben je verplicht zelf een zorgverzekering af te sluiten. Zolang je studeert, kun je je eventueel via je ouders verzekeren. Veel zorgverzekeringen bieden echter voordelige studententarieven. Het kan dus goedkoper zijn om zelf een verzekering af te sluiten. Vergeet niet om ook zelf zorgtoeslag aan te vragen als je 18 jaar of ouder bent.

Inboedelverzekering
Als je op jezelf woont, is het slim om een inboedelverzekering af te sluiten. Dit kan al vanaf een paar euro per maand. Afhankelijk van je verzekering is de schade door brand, inbraak en vernieling en bijvoorbeeld glasschade gedekt.

Aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de aansprakelijkheid voor schade die je toebrengt aan anderen. Schade kan lichamelijk letsel en/of materiële schade zijn. Misschien hebben je ouders voor jou deze verzekering afgesloten. Vraag hen hoe je verzekerd bent. Kijk ook in de polisvoorwaarden wat  el en niet gedekt is.

Waar kan ik op besparen?
Ben jij regelmatig bang dat je de boodschappen niet kunt betalen in de supermarkt? Dan is het tijd om je uitgaven beter af te stemmen op je inkomsten. Op posten waar je relatief veel aan uitgeeft, kun je misschien besparen.

Maak onderscheid tussen uitgaven die moeten (vaste lasten) en uitgaven die mogen. Op deze laatste categorie (variabele uitgaven) kun je gemakkelijker en op korte termijn besparen. Hier vallen bijvoorbeeld eten en drinken, kleding, sport, hobby’s, uitgaan en abonnementen onder. Op vaste lasten zoals huur, collegegeld en verzekeringen kun je minder makkelijk besparen.

NIBUD