Bedenk en bereken voordat je gaat lenen of het echt nodig is. Lenen kost je namelijk geld, omdat je het geleende bedrag plus rente moet terugbetalen. Het rentepercentage wordt steeds voor vijf jaar vastgesteld.

Het is daarom slim om voor jezelf een begroting op te stellen. Zo zie je wat je ongeveer per maand nodig hebt om rond te komen. Je leent zo niet meer dan nodig is. Een studielening kan een goede investering zijn, maar besef ook dat een studieschuld later een behoorlijke impact op je budget kan hebben.

Stap 1: breng jouw inkomsten in kaart

  • Aanvullende beurs
  • Bijdrage van je ouders
  • Kinderalimentatie die je rechtstreeks van je ouders krijgt uitbetaald
  • Inkomsten uit een bijbaantje, een eigen bedrijf, of andere bijverdiensten
  • Toeslagen (zorgtoeslag, huurtoeslag) of een uitkering
  • Spaargeld dat je maandelijks van je Spaarrekening haalt

Daarnaast ontvang je soms ook extra geld (denk aan vakantiegeld, extra salaris, verjaardagsgeld, erfenis, belastingteruggave). Probeer dat geld op een spaarrekening te zetten. Dat voorkomt dat je het direct allemaal uitgeeft. Bovendien heb je dan geld achter de hand, bijvoorbeeld om te sparen voor wanneer je op kamers gaat, of als je tijdens je studie naar het buitenland wilt.

Stap 2: breng jouw uitgaven in kaart
Zet je uitgaven op een rijtje. Dan weet je hoeveel geld je elke maand nodig hebt om rond te komen. Dit doe je makkelijk met het Persoonlijk Budgetadvies op www.nibud.nl.

Stap 3: maak een afweging
Zijn jouw inkomsten en uitgaven goed in evenwicht, dan is lenen niet nodig. Kun je niet rondkomen? Dan heb je drie opties:

  1. Kijk of je jouw inkomsten kunt verhogen. Ga bijvoorbeeld meer werken of vraag toeslagen aan die je nog niet ontvangt.
  2. Kijk of je jouw uitgaven kunt verlagen. Kijk naar je abonnementen en ‘niet-noodzakelijke uitgaven’ of overweeg eventueel weer bij je ouder(s) te gaan wonen. Je kunt er ook voor kiezen om van je dagelijkse boodschappen goedkopere varianten te kopen.
  3. Kies ervoor om het verschil te lenen.

Als je nu rondkomt van iets minder, profiteer je daar later van!

Betalen komt later
Als je net bent gaan studeren, denk je meestal niet aan terugbetalen. Je gaat er vanuit dat je een goede baan krijgt met genoeg inkomen. Vaak is dat ook zo. Maar het aflossingsbedrag kan hoger zijn dan je van tevoren had gedacht. Reken ook goed door wat de lening uiteindelijk kost. Als je nu rondkomt van iets minder, profiteer je daar later van!