Een rijbewijs betekent vrijheid: je komt overal makkelijk, bent van niemand afhankelijk en kunt gaan en staan waar je wilt. Natuurlijk heb je hiervoor wel een auto nodig. Voordat je er over na kunt denken een auto te lenen of aan te schaffen, heb je toch echt het roze pasje nodig. Waarom geen rijles nemen in jouw nieuwe studentenstad Rotterdam?

Autorijschool kiezen in Rotterdam
Het grote aanbod van rijscholen maakt het lastig om de juiste rijschool te kiezen. Niet alle rijscholen bieden dezelfde kwaliteit. Als student kun je je geld goed gebruiken, daarom is het verstandig om verschillende rijscholen te vergelijken op het gebied van prijs. Sommige scholen bieden speciale studentenkorting, of bieden een pakket met examengarantie. Neem goed de tijd om uit te zoeken wat bij jou past. Wil je het liefst nu je rijbewijs? De meeste rijscholen bieden een spoedcursus aan, waarmee je in tien dagen je rijbewijs kunt halen.

Je kunt ook een rijschool uitkiezen die de vorderingen van elke leerling bijhoudt. Dit kan zowel via een digitale vorderingenkaart (instructiekaart), als via een papieren vorderingenkaart. Op die manier wordt de rijopleiding opgebouwd in overzichtelijke fases.

Rijopleiding in stappen (RIS)
De Rijopleiding in Stappen is een redelijk nieuwe vorm van lessen die steeds populairder wordt. Dat is niet zo gek, want het slagingspercentage ligt een stuk hoger dan bij een traditionele opleiding. De RIS werkt met een duidelijke lesopbouw en een leerlingenkaart waarop al je vorderingen worden bijgehouden. Deze rijopleiding is niet duurder en duurt ook niet langer dan een gewone rijopleiding. Het kan dus geen kwaad om bij het kiezen van een rijopleiding te kijken of ze deze vorm van lessen aanbieden.

Theorie-examen
Voor je het praktijkexamen mag doen, moet je eerst slagen voor je theorie-examen. Dit examen bestaat uit 25 vragen over Gevaarherkenning waarbij je dertien vragen correct moet hebben beantwoord, dertig vragen over Verkeersregels en tien vragen over Verkeersinzicht, waarbij je 35 vragen goed moet hebben. Je moet dit examen afleggen bij het CBR. Om je voor te bereiden kun je het best een theorieboek met cd-rom/usb aanschaffen, dan kun je thuis al oefenexamens maken. Kijk ook of de rijschool waar jij wilt lessen een theoriecursus aanbiedt, dit helpt je goed voor te bereiden.

Tussentijdse toets (TTT)
Ben je al bijna zo ver om af te rijden, maar ben je nerveus voor het examen? Dan kan je ervoor kiezen om een tussentijdse toets te doen. Door deze toets te doen kun je een vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen tijdens het afrijden, zoals de parkeeropdracht, de stopopdracht en de omkeeropdracht. Ook kun je vast wennen aan de examensituatie en krijg je feedback van de examinator.

Praktijkexamen
Veel jongeren zien enorm op tegen het praktijkexamen. Toch is het belangrijk dat je rustig blijft zodat je zelfverzekerd overkomt in de auto. De examinator beoordeelt je op verschillende dingen, zoals het in- en uitvoegen en de bijzondere manoeuvres. Ook let hij op je kijkgedrag, of je verkeerssituaties goed inschat en of je rekening houdt met andere mensen in het verkeer. Het hoeft echt niet perfect, het gaat om het totaalplaatje. Tijdens het examen moet je ongeveer een kwartier zelfstandig naar een bestemming rijden. Dat kan met een navigatiesysteem, aan de hand van een clusteropdracht of naar een punt dat je kent of kan zien. Meteen na het examen hoor je al of je geslaagd bent.