Bespaar geld en milieu

Na het koken heb je regelmatig wat over. Dit kan nog een halve zak spinazie zijn, omdat je maar de helft nodig had of je zit nog met een zo goed al vol bakje zure room. Deze deels gebruikte producten noemen we ‘restjes’. Soms bak of kook je teveel en heb je allerlei restanten in je pan zitten. Deze left-overs van de maaltijd noemen we ‘kliekjes’. Weggooien is zonde, dus ga slim om met jouw restjes en kliekjes. Wij geven je wat goede tips!

7 tips voor restjes

  1. Berg je restje direct op in de koelkast, vriezer of voorraadkast.
  2. Bedenk wat je met de restjes kan doen door op zoek te gaan naar leuke recepten.
  3. Geef ‘oud’ brood een nieuw leven. Maak er een tosti van, een ovengerecht of eigengemaakte croutons. Vries brood dat je niet direct opeet in. Ontdooi alleen de boterhammen die je nodig hebt.
  4. Verwerk overrijp fruit in een toetje. Meng het fruit bijvoorbeeld door de kwark of yoghurt.
  5. Beschadigde of minder verse groente kun je nog goed gebruiken in soep. Vries groenten in als je ze niet op tijd op kunt eten. Dat doe je door ze kort te koken en in te vriezen. Verhit groente goed na het ontdooien, dat geldt zowel voor bereide als onbereide groente.
  6. Heb je een grotere hoeveelheid vlees of vis gekocht? Vries dan het deel dat je niet direct opeet in. Vlees en vis blijft in de vriezer maanden goed. In de koelkast is een geopende verpakking vlees of vis maar 2 dagen goed. Dat geldt ook voor bereid(e) vlees en vis.
  7. Gooi zuivel niet direct weg na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Schimmel op harde kaas kun je ruim wegsnijden, zodat je de rest nog kunt eten. Bij zachte kazen zoals brie is dit niet meer mogelijk. Kaas kun je invriezen. Je kunt de kaas eventueel vooraf raspen en/of verdelen in kleinere porties.

3 tips voor kliekjes

  1. Laat kliekjes en restjes snel afkoelen, doe ze in goed afsluitbare bakjes en zet in de koelkast of vriezer. Het belangrijkste is: bedenk direct wanneer je het kliekje gaat opeten. Is het ook lekker als lunch of kan je het verwerken tot een nieuw gerecht? Eet kliekjes uit de koelkast binnen 2 dagen op. In de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar. Verhit kliekjes en restjes altijd goed na het ontdooien.
  2. Voorkom dat je ziek wordt van kliekjes: verwarm ze door en door om alle bacteriën te doden. Schep het eten ook goed om tijdens het verhitten, ook bij opwarmen in de magnetron. Daardoor wordt het hele gerecht overal even heet.
  3. Gooi opnieuw opgewarmde kliekjes weg. Als er alsnog wat van je kliekje overblijft, is het beter om het niet meer op te eten.

Bron: Voedingscentrum