Mevrouw Nijenhuis (81 jaar) woont al 35 jaar in Delfshaven. ‘Vroeger vond ik iemand van 80 heel oud maar nu ik het zelf ben, voel ik me een jaar of 40. Alleen wil mijn lichaam niet altijd meer zo.’ 

Irene (21 jaar) studeert International Business Administration en zit in haar 3e jaar. Naast haar studie is ze onder andere lid van een studentenvereniging, speelt ze gitaar, schrijft ze liedjes en doet ze wekelijks boodschappen voor mevrouw Nijenhuis. In het weekend is ze vaak in Rhenen, waar haar ouders wonen.

Hoe zijn jullie bij UVV gekomen?
Mevrouw Nijenhuis: ‘Ik heb altijd alles zelf gedaan, totdat ik een hersenbloeding kreeg. Toen ik in het ziekenhuis lag, kreeg ik een folder waarop stond dat ik bij UVV een boodschappenmaatje kon krijgen. Ik heb toen gebeld en de week na de kennismaking met UVV had ik geluk, want er was gelijk een vrijwilliger beschikbaar en dat was Irene.’
Irene: ‘Ik weet niet zo goed hoe ik bij UVV ben gekomen, ik denk dat het via de Eurekaweek was. Ik zag jullie toen met een kraam staan en ik wist dat het kantoor onderweg naar de universiteit was. Op een dag ben ik gewoon gestopt en naar binnen gelopen.’

Waarom wilde je vrijwilligerswerk doen?
Irene: ‘Eigenlijk wilde ik het al lang doen. Ik had wat tijd over en wilde graag iets leuks doen, maar ook iets terug doen voor de maatschappij. Bij UVV kreeg ik de mogelijkheid om te kiezen wat ik wilde doen, dat vond ik prettig. Ik heb gekozen voor de boodschappenservice omdat ik bij deze dienst vooral praktische hulp kan bieden. Ik ga iedere week langs, haal het boodschappenbriefje op, doe de boodschappen en daarna blijf ik nog voor een praatje.’

Ik zou vrijwilligerswerk aan iedereen aanraden, zeker als student.

Je studeert, doet van alles naast je studie en bent in de weekenden bij je ouders, hoe combineer je dit met vrijwilligerswerk?
‘Eerst vond ik het wel wennen, maar uiteindelijk liep het soepel en gaat het nu vanzelf. Omdat het een vast moment in mijn agenda is geworden, plan ik de rest eromheen. Bovendien kost het mij niet veel tijd omdat ik inmiddels de weg in de supermarkt ken en mevrouw vaak dezelfde dingen nodig heeft. Daarna blijf ik nog voor een praatje en dan ga ik weer mijn eigen dingen doen.’

Wat levert het je op?
Irene: ‘Ik vind het fijn dat ik iemand blij maak. Door iets simpels als het doen van de boodschappen help ik mevrouw, wat mij zelf ook voldoening geeft. Ook vind ik het interessant om eens een heel ander verhaal te horen, zoals over de oorlog. Ik zou het iedereen aanraden, zeker als student. Je hebt dan altijd wel wat tijd over waarin je iemand kunt helpen.’

En wat levert het u op?
Mevrouw Nijenhuis: ‘Het is fijn dat ik mij geen zorgen meer hoef te maken over de boodschappen. Als Irene een keer niet kan, dan spreken we gewoon een andere tijd af. We zijn beiden erg flexibel daarin. Naast de boodschappen vind ik het ook gezellig dat ze blijft voor een praatje. Anders ben ik toch maar alleen. Het bevalt mij dan ook zeer goed.’

Ben jij geïnspireerd geraakt door Irene en mevrouw Nijenhuis?
Kijk dan voor meer informatie op: www.uvvrotterdam.nl

Unie Van Vrijwilligers Rotterdam
Oostzeedijk 60
3063 BE Rotterdam
010-4130877