Effe je berichten checken en boem! Je knalt vol op een stoeprand. Of een fietser. Of een bus… Het kost je misschien een blauw oog, een sorry, als het echt tegenzit je mobieltje, of… je leven. Je telefoon gebruiken terwijl je loopt of fietst in het verkeer kan ronduit gevaarlijk zijn. Daar is iedereen het eigenlijk wel over eens.

Dus zou het verboden moeten worden. Of niet. Of een beetje. Iets met regels. Het is goed om daar eens over na te denken. Wat vind jij? Wat kan er echt niet, wat best wel, en wat mag er altijd? Oftewel, wat vind jij superbelangrijk?

Wist je dat 82% van ons appt tijdens het lopen? Is dat nodig? Nee, natuurlijk niet. En ook nog eens hartstikke link, want een paar seconden op je telefoon kan verschrikkelijke gevolgen hebben.

Doe de test
Wat kan er volgens jou echt niet of wel met je telefoon in het verkeer? Doe de test! Ga naar ffniet.nl

Meer ongelukken en meer telefoongebruik
Het aantal ongelukken met fietsers en voetgangers stijgt, net als het gebruik van de smartphone in het verkeer.

Hoewel er nog geen onderzoekscijfers zijn over het verband hiertussen, is wel duidelijk dat afleiding een belangrijke oorzaak is van veel ongelukken. Het gebruik van je telefoon leidt nou eenmaal af van wat er om je heen gebeurt. Een appje checken kost maar een seconde, maar juist die seconde wegkijken kan al fataal zijn. Ook muziek luisteren vormt een risico omdat je je medeweggebruikers en eventuele waarschuwingen niet goed hoort.

Het aantal Nederlanders dat wel eens zijn of haar telefoon in het verkeer gebruikt, ligt op 65%. De mate waarin verschilt per vervoermiddel: 82% van de voetgangers doet het, 54% van de fietsers en 53% van de snorfietsers. Mensen tussen de 15 en 34 jaar blijken de meest intensieve gebruikers.

Het gaat over anderen
Wat opvalt, is dat we in eerste instantie vooral bij anderen opmerken hoe gevaarlijk of irritant het is als ze hun telefoon in het verkeer gebruiken. We betrekken de risico’s minder op onszelf. Pas na even doorvragen, erkennen de meeste fietsers en voetgangers ook voor zichzelf dat foto’s maken, muziek selecteren, social media checken en appen in het verkeer best onveilig is.

“Ik kan dat wel”
Een belangrijke overweging om de telefoon te gebruiken tijdens het lopen of fietsen, is het vertrouwen dat mensen hebben in hun eigen bekwaamheid. “Ik ben behendig genoeg”. Of: “Ik let extra goed op als ik met mijn telefoon bezig ben,” zijn veelgehoorde argumenten.

Daarnaast maakt het uit hoe druk het verkeer is, en hoe lang je naar je telefoon moet kijken om te doen wat zo belangrijk lijkt. “Een mail lezen kan niet, maar een kort appje weer wel.” Verder blijkt dat voor velen het checken van de smartphone eerder een reflex is dan een weloverwogen beslissing. Je hebt gekeken voor je het beseft.

Verveling en onbedwingbare nieuwsgierigheid
Verveling is ook een veelgehoorde drijfveer om tijdens het fietsen of wandelen een smartphone te gebruiken. We zijn zo gewend om constant op onze telefoon te kijken, muziek te luisteren en direct te reageren op berichten en andere notificaties dat we het – bewust of niet – snel missen. Terwijl we tegelijk ook vinden, dat de meeste handelingen op de telefoon in het verkeer ook best even kunnen wachten tot we op onze plaats van bestemming zijn.

Verwachtingen
Bij dit alles geldt ook sociale druk. Veel mensen hebben het gevoel dat er van ze verwacht wordt dat ze direct reageren op een oproep of bericht. Vooral als het over werk gaat. “Straks word ik er nog op afgerekend dat ik niet heb gereageerd.”