Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en brengt geëngageerd, hoogwaardig en cutting edge theater. Ze reflecteren op de vraagstukken van morgen in de context van de geschiedenis en putten daarbij uit allerlei mogelijke bronnen, van eeuwenoud tot hagelnieuw, van proza en film tot poëzie. De makers brengen urgente maatschappelijke onderwerpen voor het voetlicht, experimenteren ongeremd met nieuwe technieken, vertelvormen en publieksrelaties en verkennen zo de uiterste reikwijdte van het theater.

Theater Utrecht speelt in theaters door het hele land én staat geregeld op festivals. Het eigen theater De Paardenkathedraal (in de wijk Wittevrouwen) is de thuisbasis, maar als stadsgezelschap zijn ze ook regelmatig te zien in Stadsschouwburg Utrecht. Het gezelschap staat onder leiding van artistiek directeur en regisseur Thibaud Delpeut. Behalve zijn werk wordt er ook podium gegeven aan andere makers zoals Naomi Velissariou, Davy Pieters, Casper Vandeputte en Espen Hjort.

De Paardenkathedraal in Wittevrouwen
De Paardenkathedraal is de thuisbasis van Theater Utrecht, een prachtig gebouw met een rijke historie, waar het gezelschap repeteert en voorstellingen presenteert. Behalve voorstellingen organiseren ze hier ook openbare repetities, inleidingen, nagesprekken, workshops, rondleidingen tijdens Open Monumentendag, hangouts voor jongeren, Culturele Zondagen, speciale contextprogramma’s en andere ontmoetingen met het publiek. Theater Utrecht biedt ook ruimte aan Utrechtse collega’s zoals DOX, Het Filiaal theatermakers, De Dansers, Tweetakt, SPRING, Festival Oude Muziek om in De Paardenkathedraal hun werk te tonen.

Het markante gebouw, gelegen in de wijk Wittevrouwen, werd rond 1904 gebouwd als manege voor zieke paarden, als onderdeel van de Rijks Veeartsenijschool. Door z’n torentjes, kantelen en neo-gotische vensters werd het in de volksmond al snel De Paardenkathedraal genoemd. Sinds 1993 fungeert het als theater. Adres: Veeartenijstraat 155 Utrecht.

Verleg je grenzen en ontdek theater!
Theater gaat om het verleggen van je grenzen. Om het ontdekken van en vanaf een afstandje kritisch kijken naar een wereld die altijd in beweging is. Het kan zijn dat je al bekend bent met Theater Utrecht, dat je al eens een voorstelling hebt bezocht. Het kan zijn dat je wel eens naar het theater gaat, maar niet specifiek naar dit gezelschap. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je zelden tot nooit naar het theater gaat. Misschien denk je wel ‘Dat is toch niks voor mij?’. Hoe dan ook nodigt Theater Utrecht je uit om op ontdekkingstocht te gaan. Geef jezelf de ruimte om te leren om kritisch te reflecteren op maatschappelijke veranderingen en daarmee ook op jezelf.

Je bezoekt een voorstelling van Theater Utrecht in De Paardenkathedraal als student voor slechts 10 euro! Ook ben je altijd van harte welkom om een kijkje achter de schermen te komen nemen.

Lees meer en bekijk het programma op www.theaterutrecht.nl