Gefeliciteerd, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! De eerste stap is gezet. Maar hoe bereid je je voor op dit gesprek? Wat kun je verwachten? En wat trek je aan? Met de juiste voorbereiding ga je  elfverzekerd je sollicitatiegesprek in.

Voorbereiding
Voordat je op gesprek gaat, kun je thuis al het een en ander voorbereiden. Kijk eens op de website en social media kanalen van  het bedrijf zodat je meer te weten komt over bijvoorbeeld de bedrijfscultuur, werkzaamheden en de branche waarin ze werken. Komen er vragen of onduidelijkheden in je op? Schrijf ze op en neem ze mee. Het komt erg geïnteresseerd over als je vragen stelt over het bedrijf en de werkzaamheden. Bereid daarnaast een kort verhaal voor om jezelf voor te stellen aan je gesprekspartners. Licht daarin je belangrijkste ervaringen en/of eigenschappen voor de functie uit.

Print een routebeschrijving uit of gebruik je navigatie in je smartphone en zorg dat daar geen onduidelijkheden over bestaan. Te laat komen voor je gesprek kan echt niet. Wanneer je tien minuten eerder aanwezig bent, kun je alvast een beetje rondkijken en de sfeer proeven. Noteer ook met welke persoon je een gesprek hebt. Als een receptioniste of collega daarnaar vraagt, maak je meteen een goede indruk.

Neem altijd een geprinte versie van je cv, sollicitatiebrief en de vacature mee. Het kan zijn dat je een gesprek voert met een andere persoon dan degene die je heeft uitgenodigd. Als je zelf je spullen bij je hebt, hoeft een werkgever die niet nog even snel bij elkaar te zoeken. Heb je voorbeelden van eerder werk waar je trots op bent? Ook dat kun je meenemen. Juist voor de werkgever is dit interessant omdat hij jouw kwaliteiten dan beter kan visualiseren.

Kleding
Kledingvoorschriften zijn bij sommige bedrijven heel strikt, terwijl je bij andere werkgevers elke dag in je spijkerbroek kunt komen werken. Je weet niet altijd van tevoren hoe dat bij jouw aanstaande bedrijf geregeld is. Misschien heb je op de website al foto’s gezien van medewerkers in spijkerbroek, maar je moet hoe dan ook goed verzorgd verschijnen bij je sollicitatiegesprek. Door je iets netter te kleden dan de medewerkers van het bedrijf laat je zien dat je je goed wilt presenteren en dat je je best doet voor de functie. De eerste indruk is de belangrijkste. Maar overdrijf niet! Een sollicitatiegesprek is al spannend genoeg, dus draag iets waar je je prettig in voelt.

Tips voor mannen

  • Zorg ervoor dat je sokken in de kleur zijn van je broek/pantalon of schoenen.
  • Trek schone en gepoetste schoenen aan.
  • Draag een modern pak. Trek geen pak aan dat je al jaren in de kast hebt hangen of, erger, het trouwpak van je vader.
  • Zorg dat je geschoren bent. Doe dit niet op het laatste moment in verband met kleine snijwondjes.

Tips voor vrouwen

  • Kleed je niet te sexy. Dus geen diep decolleté, te hoge hakken of een te korte rok.
  • Doe je een rok aan? Zorg dat deze lang genoeg is zodat je comfortabel kunt zitten.
  • Draag sieraden met mate. Sieraden die geluid maken of veel bewegen leiden af van het gesprek.
  • Maak je netjes op, maar houd het subtiel. Een natuurlijke look werkt het beste.

Persoonlijke verzorging
Op je sollicitatiegesprek verschijnen met koffievlekken op je overhemd en donkere wallen onder je ogen, maakt geen positieve indruk. Zorg daarom altijd dat je bent uitgerust en alert overkomt. Schone kleding is een must, maar ook een frisse adem en goede persoonlijke verzorging zijn belangrijk.
Wees voorzichtig met felle kleuren. Die kunnen de aandacht van jou als persoon afleiden, maar een andere kleur dan zwart of donkergrijs kan je ook laten opvallen tussen alle sollicitanten.

Ken je die types waarvan hun wolk parfum eerst binnenkomt? Niemand vindt dat prettig. Doe zuinig met je luchtje en eventuele make-up. Je hoeft er niet uit te zien als een kermisattractie. Van koffie ga je uit je mond stinken, droogt je keel uit en gaan je darmen werken. Neem daarom tijdens een gesprek liever thee of iets fris en neem vlak voor je sollicitatie een pepermuntje.

Natuurlijk ben je nerveus, dat is iedereen voor een sollicitatiegesprek. Heb je last van zweetaanvallen of klamme handen? Neem dan een zakdoek mee, dan weet je zeker dat je je eventuele toekomstige werkgever een droge hand kunt geven.

Houding
Non-verbale communicatie is het grootste deel van communicatie. Besteed dus extra aandacht aan je houding tijdens een sollicitatiegesprek. Wees enthousiast en geïnteresseerd maar forceer het niet, dan valt het juist extra op. Kijk mensen altijd in de ogen en geef een ferme handdruk. Ga niet onderuitgezakt, maar ook niet op het puntje van je stoel zitten. Leg je armen ontspannen op de tafel of losjes op je schoot. Probeer niet met je armen over elkaar te zitten. Je maakt hierdoor een gesloten en onzekere indruk. De eerste paar minuten zijn vaak bepalend voor de loop van een gesprek. Hoe meer jij je op je gemak voelt, hoe meer ontspannen de interactie verloopt.

Salaris
Begin bij een eerste sollicitatieronde niet meteen over je (gewenste) salaris. Meestal zijn er twee of drie rondes bij een sollicitatieprocedure en worden secundaire arbeidsvoorwaarden en salaris pas in een later stadium behandeld. Denk er wel over na wat je wilt verdienen. Als de andere partij erover begint, heb je in ieder geval een antwoord klaar. Je mag ook best een beetje bluffen. Wanneer de werkgever het te hoog vindt, kom je vaak toch nog op je gewenste bedrag uit. Lukt het wel, dan is het mooi meegenomen!

Na het gesprek
In principe geldt de regel dat het bedrijf contact met jou opneemt voor een vervolggesprek. Het is niet gebruikelijk dat je er zelf meteen achteraan belt, maar je hoeft ook geen weken te wachten. Als je na een week nog niets gehoord hebt is het prima om zelf even contact op te nemen.