Een geschikte kamer vind je niet zomaar. Daar is tijd en een beetje mazzel voor nodig. Natuurlijk wil jij niet eindigen in een veredelde bezemkast, maar dat willen al die andere woningzoekenden ook niet. Hoe graag je ook een kamer wilt, probeer kritisch te kijken naar wat er wordt aangeboden. Uiteindelijk heb je daar alleen maar profijt van. Wil je enthousiast beginnen met klussen, druipt het water langs de muren: lekkage…

De voorbereiding
Je weet al een tijd dat je gaat studeren en dat je in je studiestad wilt wonen. Studentensteden heten niet voor niets zo en zijn dus populaire vestigingsplaatsen bij studenten. Velen van hen verhuizen een à twee maanden voor de colleges beginnen. Dit is dan ook de drukste periode en het aanbod slinkt snel. Wil je geen risico’s lopen, dan kun je dus beter al een paar maanden eerder beginnen met zoeken. Als je dan een geschikte kamer tegenkomt, heb je de hele zomer om aan je nieuwe woonsituatie en je (nieuwe) stad te wennen.

Waar kun je zoeken voor een kamer
Het beste kun je beginnen met een verkenningstocht door de stad waar je wilt wonen. Zo krijg je gevoel bij de wijken en de mensen die er wonen. Bovendien kun je zo veel beter inschatten hoelang je er over doet om naar school, het station en het centrum te komen. Heb je je een goed beeld kunnen vormen? Dan kun je een betere schifting maken als het woningaanbod je om de oren slaat. De kans dat je een te kleine of slecht onderhouden kamer betrekt, wordt daarmee iets kleiner. Ook de prijs-locatie-verhouding kun je nu meer op waarde schatten.

Woonwensen
Natuurlijk heb je voorkeur voor de wijk waar je wilt wonen. Ook andere woonwensen zul je afwegen in je uiteindelijke keuze. Wil je een kamer betrekken en de badkamer, woonkamer en keuken met anderen delen of wil je liever een zelfstandige woonruimte waar je met niemand rekening hoeft te houden? Het is aan te raden hier van tevoren over na te denken. Aan de hand van je eigen woonwensen kun je veel gerichter zoeken en heb je een realistischer beeld van het aanbod.

Ook de prijs van een woning hangt samen met je woonwensen. Een eenkamerwoning is goedkoper dan een appartement met één of twee slaapkamers. Het is maar net hoeveel je per maand uit kunt geven en hoeveel ruimte je nodig denkt te hebben.

Geen behoefte aan het delen van algemene ruimten met onbekenden, maar is alleen wonen ook niet wat je wilt? Dan is het nog een optie om samen met een of meerdere vrienden een huis te huren. Je deelt samen de kosten, er is altijd wel iemand thuis en je hoeft niet alleen te eten. Als je voor deze woonvorm kiest, moet je wel van elkaar weten wat je belangrijk vindt en waar je je aan ergert. Als jij constant struikelt over de sokken van je huisgenoot en jouw melkbeker blijft steevast op het aanrecht staan, dan krijg je uiteindelijke scheve gezichten.

Reageren op een woonruimte
Als je weet wat je wilt, is het tijd om daadwerkelijk te reageren op een woonruimte. Het aanbod is enorm en de middelen waarmee je een kamer vindt bijna eindeloos. De meest voor de hand liggende manieren hebben we voor je op een rijtje gezet.

Websites
Er zijn verschillende manieren om een kamer te zoeken. Online zijn talloze websites te vinden waar je voor een redelijke prijs een kamer kunt vinden. Sommige websites zijn toegespitst op een bepaalde regio, andere pakken het juist landelijk aan. Bij elke website moet je je registreren. Zo weet je zeker dat aanbieder en woningzoekende serieus zijn en je niet voor een dichte deur komt te staan. Het is misschien wat overdreven om je voor al deze websites in te schrijven, het kost namelijk altijd geld. Het voordeel van de landelijke websites is dat ze speciaal gericht zijn op studenten. Je zult hier niet snel prachtige maar onbetaalbare woningen tegenkomen. Het nadeel is dat met jou nog duizenden andere studenten deze websites intensief afspeuren naar de ideale kamer. Er valt wat voor te zeggen om dan ook juist naar de regionale instanties te kijken. Zij weten wat er op de markt is en hoe de woningmarkt reageert op dat moment.

Kijk voor instanties op de pagina kameraanbod in jouw stad.

Woningcorporaties
Hoewel je op internet veel kunt vinden, krijg je er meer beeld bij om een kamer echt te bekijken. Medewerkers van een woningcorporatie zullen je sneller een alternatief aanbod kunnen doen wanneer de kamer van je keuze bezet of niet geschikt blijkt. Bij een woningcorporatie kun je je persoonlijke mogelijkheden aanpassen. Bij een woningcorporatie moet je vaak wel al een aantal jaar ingeschreven staan om in aanmerking te komen voor een woning.

Campus
Ga je studeren aan een universiteit? Een aantal universiteiten in Nederland beschikt over een eigen campus waar alle studenten een kamer hebben of een huis delen met studiegenoten. Gezellig, maar ook handig: als je even iets niet weet, is er altijd wel iemand die wel over de informatie beschikt. Een campus is van alle faciliteiten voorzien: een supermarkt, sportaccommodaties en in het geheel mooi aangelegd. Ook verschillende hogescholen kunnen voor je bemiddelen om aan een leuke woonruimte te komen.

In eigen hand
Vergeet ook zeker de kracht van een mededelingenbord niet. Maak een kort briefje met jouw woonwensen en de manier waarop je te bereiken bent. Dit briefje kun je overal hangen: op de afdelingen van de school waar je gaat studeren, in de supermarkt, de bibliotheek en talloze andere openbare gelegenheden. Buiten dat jij hier jouw oproep kunt plaatsen, zijn er ook mensen die kamers verhuren en die op deze manier aanbieden. Kwestie van je ogen en oren goed openhouden dus. Heb je een specifiek studentenhuis op het oog? Bel daar dan eens aan of stop een briefje in de bus. Wie weet word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Netwerk
Laat iedereen die je kent zo vroeg mogelijk weten dat je wilt verhuizen. Herhaal dit ook regelmatig. Je weet maar nooit of een familielid of vriend laat vallen dat hij nog wel iemand kent die een kamer beschikbaar heeft. Het voordeel van je netwerk aanboren is dat degene die de kamer aanbiedt al positieve geluiden over je heeft gehoord. Hij zal sneller in zee gaan met iemand die betrouwbaar overkomt.

Je komt in aanmerking
Je hebt gereageerd op een woning en komt ervoor in aanmerking. Blijdschap overheerst op dat moment natuurlijk, dat heb je maar mooi geflikt. Hoewel je niet over eventuele nadelen wilt nadenken, is het niet verstandig om meteen in te gaan op het aanbod.

Fraude
Let goed op dat niet iedereen altijd de beste bedoelingen heeft en wees je bewust van de kans op, en de gevaren van oplichting en fraude.

En waar moet je verder op letten?
Ga altijd eerst in de woning kijken, ziet alles er goed onderhouden uit? Zijn keuken en badkamer niet heel ranzig en hoe dun zijn de binnenmuren? Een snurkende buurman kan je nachtrust behoorlijk opbreken, laat staan andere nachtelijke geluiden. Ook moet je te weten zien te komen welke huisregels er gelden en wat jouw aandeel hierin is. Foto’s kunnen erg vertekenen en bovendien bewerkt worden. Die ruime, lichte kamer kan in werkelijkheid een bedompt hok zonder frisse lucht zijn. Natuurlijk zul je er altijd iets aan moeten doen om een kamer jouw thuis te maken. Probeer daarom wel door de kleur van de muur en eventueel een schuurklusje heen te kijken.

Is de ruimte groot genoeg, voelt het goed en ben je in gedachten al aan het inrichten? Dat zijn goede tekenen! Vergeet ook niet de brandveiligheid te checken, dit kan letterlijk van levensbelang zijn. Als je in een studentenhuis een kamer krijgt toegewezen, moet je vaak eerst met de huidige bewoners om de tafel. Ook voor hen is het van belang dat je binnen de groep past en je afspraken nakomt. De laatste stem is dan ook vaak voor hen. Hebben zij geen goed gevoel over je, dan kun je die kamer alsnog op je buik schrijven.