De populaire kroegen, de goede winkelstraten en de lekkerste restaurants heb je binnen no time gevonden in de stad. Maar weet je ook waar je moet zijn om cultuur op te snuiven? Verdiep je ook eens in de vele lokale culturele instellingen van Rotterdam, zoals musea en theaters.

Disciplines
Cultuur kent verschillende disciplines. Vaak denken jongeren dat het ‘suf’ of totaal niet interessant is om een museum of theater te bezoeken. Niets is minder waar! Er is tal van keuze uit hedendaagse kunst of juist een historische tentoonstelling. Als je je er een beetje in verdiept, zul je zien dat er ook voor jou iets te beleven valt op cultureel gebied.

Musea
Als je een museum wilt bezoeken, zijn de mogelijkheden in een grote stad bijna eindeloos. Je kunt kiezen voor een museum waar voornamelijk schilderkunst te bewonderen is, maar er zijn ook veel musea met hedendaagse kunst. Deze kunst is veel abstracter en soms moeilijker in woorden te vatten. Natuurlijk heeft elk kunstwerk een betekenis en een achterliggende gedachte, maar je bent ook vrij om je eigen interpretatie erop los te laten.

Sommige musea hebben geen interactie met het publiek. Hier kijk je in je eigen tempo naar de werken die worden tentoongesteld. Bij andere musea is het juist de bedoeling dat je zelf iets doet. Testjes doen op wetenschappelijk gebied of Oudhollandse spellen spelen bijvoorbeeld. Probeer eens een museum waarvan het onderwerp je aanspreekt en oordeel pas nadat je er geweest bent. Slechter word je er sowieso niet van en wie weet leer je nog iets dat je in een later stadium kunt gebruiken.

Theater
In het theater kun je voor van alles terecht: cabaret, muziek, opera en musical bijvoorbeeld. Een avond in het theater staat hoe dan ook garant voor een avond plezier. Vaak voelt het echt als een avond uit: je eet van tevoren nog ergens, trekt mooie kleren aan en wordt urenlang vermaakt.

Een avondje lachen met een goede cabaretier is niet alleen vermakelijk. Deze mensen gebruiken vaak de actualiteit voor hun grappen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er discussies kunnen ontstaan na een show. Een musical of opera zal echter hele andere gevoelens bij je oproepen. Je kunt emoties ervaren die je niet had verwacht bij een voorstelling. Het is zeker de moeite waard dit een keer te proberen! Ook voor je algemene ontwikkeling is een culturele instelling stimulerend. Ongemerkt stel je jezelf vragen over bepaalde onderwerpen en vorm je zo een mening, of stel je wellicht een eerdere mening bij.

Cultuur is overal
Musea en theaters vind je door heel het land. Soms moet je ook een eind reizen om een bepaalde show te zien. Gelukkig heb je daar je studenten OV-chipkaart voor! Maar ook in jouw eigen stad zijn genoeg mogelijkheden voor een leuk middagje of avondje uit.