Reken je niet rijk met geleend geld. 33% van de lenende studenten leent om dat geld voor later of voor de aankoop van een woning te sparen. Begrijpelijk dat de huidige lage rente studenten kan motiveren om maximaal te lenen en het geleende geld op een spaarrekening te zetten. Hier zijn echter risico’s aan verbonden.

Studenten geven aan dat ze om deze redenen bij DUO lenen
1. De gunstige leenvoorwaarden bij DUO (63%)
2. Ouders raden het aan (58%)
3. Ouders niet willen belasten (57%)

Waarom studenten NIET lenen?
1. Geen (grote) schulden willen maken (85%)
2. Geen lening nodig (78%)
3. Alleen lenen als het echt nodig is (76%)

1.
Houd er rekening mee dat een studieschuld een langlopende financiële verplichting is. In de terugbetaalperiode van 35 jaar kan er veel veranderen. Zo kan de rente van DUO stijgen (nu 0,01%),
maar ook je inkomen. Hierdoor zal de aflossing per maand steeds hoger worden.

2.
Een startkapitaal bij het aangaan van een hypotheek is handig of zelfs noodzakelijk, maar dan is het van groot belang dat het geleende geld ook daadwerkelijk op de spaarrekening blijft staan en niet voortijdig wordt uitgegeven. Het Nibud vreest echter dat voor veel studenten de verleiding groot zal zijn om het ‘spaargeld’ eerder aan te spreken voor niet-noodzakelijke uitgaven tijdens de studententijd. Mensen zijn namelijk altijd optimistisch over hun toekomstige gedrag!

3.
Als laatste heeft de hoogte van de studieschuld invloed op wat je na je studie maximaal aan hypotheek kan krijgen. Hoe hoger de schuld, hoe lager de maximalehypotheek. Een studieschuld en een hypotheek: hoe zit het precies? Als je een hypotheek wilt afsluiten, vraagt de hypotheekverstrekker naar je studieschuld. Een studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR (Bureau Kredietregistratie), maar heeft wel invloed op hoeveel je maximaal kunt lenen. Door de aflossing van de studieschuld blijft er namelijk minder geld per maand over voor bijvoorbeeld hypotheeklasten. Het is dus belangrijk dat je hypotheekverstrekker weet dat je een studieschuld hebt. Zo voorkom je dat je maandelijkse aflossingen te hoog worden.

Hypotheekverstrekkers hebben met elkaar afgesproken dat 0,75% van de totale studieschuld als maandelijkse financiële verplichting kan worden gezien. Dit wordt verrekend bij hoeveel je maximaal aan hypotheek kunt krijgen.